JAKAB ZOLTÁN: A DEMOKRÁCIA ÍRATLAN SZABÁLYAINAK SOKASÁGA SÉRÜLT MATKOVICHÉK ALATT

Megkértük Vác tekintélyes közéleti szereplőit – politikai hovatartozástól függetlenül –, hogy mondják el véleményüket a 2019-ben megválasztott városvezetés első évéről. Ebből készült a VácUp című interjúsorozatunk, amelynek első szereplője dr. JAKAB Zoltán Attila volt.

Az ismert közszereplő többek között ezeket fejtette ki az alább, ezúttal teljes egészében megtekinthető interjúban:

„Ki szeretném emelni azt, hogy lehet a VácOnline-t ellenzéki sajtónak minősíteni, lehet hogy vannak félresikerült mondatai, de meggyőződésem, hogy azt nem lehet, hogy egy közpénzből finanszírozott képanyagot és híranyagot sugárzó médiumok csak azt írhatják és mondhatják, amit szabad.

Láthatják, rajtam egy valamikori képviselők számára biztosított egyen nyakkendő, amivel azt szeretném jelezni, hogy nyolc évig voltam korábban önkormányzati képviselő, talán nem a légből kapott gondolataimat fogják hallani,másrészt a jelen politikai felállásban a Váci Szívvel választási egyesületben második helyen bármikor a négy év alatt rám kerülhet a sor, éppen ezért igyekszem naprakészen követni az önkormányzat működését, mind a politikai kapcsolatokon keresztül, mind az önkormányzat valós működésén keresztül és ebből próbálnék levonni olyan következtetéseket, mely számomra releváns, meghatározó.

Ennél a választásnál a falkaszellem érvényesült, mert a város jelentős része szerette volna a korábbiakat leváltani, de a demokráciából fakadóan, ha megnézzük a szavazati arányokat, akkor körülbelül a választók, akik valójában elmentek és szavaztak, az ő 22%-uk húzta oda az X-et, ahová egy szivárvány koalíciós többség kialakulása vezetett. Nem mondom, hogy ez rossz dolog, de látszik, hogy ez a protest szavazás egy rendkívüli lehetőséget biztosított ennek a demokráciának, azt gondoltam, hogy ez egy jelentős változás felé fogja elvinni az önkormányzatiságot, de egy év alatt nem ezt látom.

Azt a képviselőt, akit direktben a választókörzetében a nép választott meg, azt a képviselőt ez a tíz fős koalíciós többség semmibe veszi. Ez demokráciaellenes dolog. Direkt kirekesztő politikát folytatnak a személye ellen. Ez egy íratlan szabály, hogy ezt nem lehet megtenni, és több ilyen íratlan szabály sérül.”

***

Dr. JAKAB Zoltán egy régi kisváci családból származó sebészorvos, egészségügyi menedzser, jogi okleveles orvos, aki házas és két felnőtt fiúgyermek édesapja.

JAKAB Zoltán 1994-ben a bajnok VácFC Samsung futball csapatának, majd később a város egykori NB I-es férfi kézilabda csapatának is az orvosa volt.

2003-2012-ig MSZP tag, 2006-2014-ig önkormányzati képviselő, 2010-ben országgyűlési képviselőjelölt, 2014-ben az Együtt-Vácért Lokálpatrióták polgármesterjelöltjeként indult, majd 2019-ben a Váci Szívvel Választási Mozgalom listájának második helyén álló képviselőjelöltje lett.

A doktor úr Vác közéletének közmegbecsülésnek örvendő orvosa és közszereplője. Ismerjék meg a véleményét!

***

A sorozat címe egy kis szójátékon alapul, ugyanis az angol „what’s up” kifejezés, aminek a kiejtése azonos a mi sorozatcímünkkel [wʌts ʌp], magyarul annyit jelent, hogy „mi a helyzet?, mizu?”.