TÖBB ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓT FOGTAK EL EDDIG A HATÁRON, MINT VÁC TELJES LAKOSSÁGA

Öt éve volt utoljára ilyen nagy a migrációs nyomás hazánkon, 37 ezer határsértőt fogtak el idén a magyar hatóságok, legalábbis eddig ennyit regisztráltak és kísértek vissza idén a magyar hatóságok – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 Ma reggel című műsorában. E szám kísértetiesen hasonlít egy-egy magyar kisváros lakosságszámához, így tehát akár egy vácnyi népességgel is nőhetett volna a hazánk területén tébláboló, illegális határsértők száma. Személyi úti okmányok, egészségügyi papírok és tartózkodási engedély nélkül ma itt kóborolnának szerte-szét az országban, mielőtt valahol letelepedtek, illetve tovább álltak volna.

Vác utolsó ismert népessége (2015) 33.200 fő volt. Ha e népesség növekedési üteme a 2011-2015-ös adatokkal megegyező maradt, akkor ma, a 2020. évben városunk lakossága: 32.360 fő körüli, azaz közel annyi, mint az idei határsértők száma.

Matkovich Ilona, mint bevándorláspárti politikus álmának megvalósulása így még egyelőre várat magára, a fizikai és jogi határzár, valamint határőreink állhatatos munkája egyelőre megakadályozta az egykori újságíró multikulturális egyetemről szőtt ábrándjait, amelyek így még egy darabig komoly késlekedést szenvednek Vácon.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely, aki azóta Matkovich Ilona politikai elvtársaként váll-vállvetve küzd a „szabad városok” ügyéért, 2018-ban még a használaton kívüli laktanyákat célozta meg a menekültek elszállásolására, ami érintette volna városunkat is. A volt laktanya – bár jórészt elhanyagolt – mégis alapvetően fejlesztésre szánt terület, amiről eddig minden városvezetés többet gondolt, minthogy migráns szállás legyen.

Egyelőre minden erőtlensége, gyengesége és botrányai ellenére Vác még mindig egy biztonságos város, bár minden hasonló méretű, oly sokszor megemlegetett osztrák kisváros is elmondhatná ezt a maga közállapotairól.

Kiemelt kép: 2015. augusztus 29., Gyarmat Hangja