ÉN ITT INKÁBB LESZEK ELLENSÉG, MINT HÜLYÉNEK NÉZETT VÁCI ÁLLAMPOLGÁR – GÁBOR CSABA HELYZETJELENTÉSE

Mi is kell egy városnak ahhoz, hogy hasonlatossá váljon egy szép és kissé idealizált „osztrák kisvároshoz”? Azt hitted, hogy közmunkások, kőművesek, gyeptégla, rendet felügyelő és betartató szervek, olyan közállapotok, hogy a helyiek érezzék, hogy Vác egy ékszerdoboz, ahol megtörik a varázst azzal, ha elhajítanak valami szemetet? Dehogyis. Elég egy párhuzamos dimenziót építgetni az interneten keresztül.

A módszer ismert, elég Karácsony Gergely virtuális polgármesterkedésére tekinteni. Építs egy mátrixot, ahol a wifi hullámain elringatod az állampolgárokat, ahol az alternatív univerzumban minden rendben van, az önkormányzat tettre kész, keze a város ütőerén éjjel és nappal. Nevelj ki néhány kápót és készíts kamuprofilokat, más városok ellenzéki aktivistáit segítségül hívva terelgesd a helyieket.

Az Olümposz tetején pedig élet és halál ura trónol, a cenzor, megítélve a véleményeket, kéréseket, lehűtve és kitiltva az Önkormányzat hivatalos oldaláról bárkit, aki csak finoman kérdezni merészel. Itt kérem rend lesz, nincs internetes huligánoskodás, lázítás, okoskodás, felkérdezés! – csap az asztalra a Facebook váci Lagerführere.

Koronázd meg az egészet a szervilis helyiekkel, rokonokkal, haverokkal és üzlettársakkal, plusz külön kis katonák a SinCity-ben, a megszállott Fidesz-fóbiások. Íme, ennyi kell a sikeres városvezetéshez.

Ezek a kommandós brigádok tökélyre fejlesztették a „legjobb védekezés a támadás taktikáját”, nem létezik olyan hozzászólás, amire nem lehet odavágni a jolly jokert, amely mindenképpen tartalmazza a számukra elkoptathatatlanul viccesnek tartott „Döbrögizést”, és a „FÖRDÖSIDEJÉNT”? – üvöltő kérdése tromf mindenre.

Ez alapján tehát felejtsük el a jelenlegi vezetés bülbül-szavú ígéreteit, innentől kezdve semmire nincs kötelezve a Matkovich-brigád, ama biankó szerződést, miszerint „ha ránk szavaztok, azért cserébe megszépítem Vácot és az életkörülményeiteket” már ne is forszírozzátok? De ott van a másik indok, miszerint a gonosz (O1G) kormány ellehetetleníti az Önkormányzatot.

Mindig abban a hiszemben éltem, hogy egy ilyen hivatal több lábon áll, most meg kiderült, egyedül a parkolás-pénzek az összbevételi lehetőség. Úgy néz ki, hogy ez egy akkora érvágás volt, hogy sosem tud felállni belőle a város. Innentől kezdve elengedik a kezünket, hiszen a helyi vezetés is száraz kenyeret eszeget poshadt vízzel. Ja nem!

A Facebook továbbá felmérésre is jó, hogy kínai akrobataként ugráljanak a megpörgetett tányérok alá, éppen csak azért, hogy azok ne hulljanak le.

Amikor már felerősödik egy-egy probléma olyan szintre, amely már közelégedetlenséggel fenyeget, gyorsan leeresztik a gőzt az utolsó pillanatokban.

Jó példa erre a Vác-alsói vásártéren bujálkodó nyakig érő fűrengeteg esete, amikor nehezen, a fényképek közkinccsé tétele után nagy sóhajtva odaküldtek pár munkást a kaszálásra. Lássuk mindezt analógiaként felvázolva: egy vállalkozó fűt-fát ígérve megnyer egy pályázatot (azaz szavaznak rájuk), majd a munka helyett csak nyafogás, kifogáskeresés, lustaság, ímmel-ámmal valami szöszmötölés.

Ha nagy nehezen végre két zokogás és kuncsorgás között megmozdulnak, rögvest fanfárok szólalnak meg és alaposan dokumentálva tetszelegnek a pitiáner kukafedélcsere mellett.

A képlet egyszerű: a ragaszkodás csak a pozícióhoz van, a város problémja csak nyűg, árnyoldala a dolce vitának, bányászmunka a tollasodó és feltörekvő megélhetési összefogósdi képviselőknek.

Hiszen a foguk sárgáját kimutatták magával a koalíciójukkal: nincsenek elvek, nincsenek célok, egyszerű részvénytársaság ők, akik az anyagiak és a posztok mézédes cseppecskéire éheznek.

A kampány idején világmegváltás, majd elérve ezt úgy gondolják, hogy 5 évig lehet aratni.

És a felépített mátrixban „itt a piros hol a pirost” játszanak. Felújítottunk egy 2 méteres szakaszt, ezt nézzétek – miközben a bal kéz úgy árulja az önkormányzati ingatlanokat, mintha nem lenne holnap.

Most a „miért nem” kampány folyik. Erre mindenre a magyarázat. Elég csak elolvasni az egy éves beszámolóikat, amelyek furcsa módon olyanok, mint az iskolai dolgozatok padtársi másolásai.

Valahogy nehéz eredményként domborítani a legminimálisabb és legalapvetőbb, munkával járó kötelességeket, bemutatni kiemelkedő értékként a hétköznapi elvárt teendőket.

Minden rendben van! – üzenik a Facebook-lapjain. Csak néha a valósággal bezavarnak az okvetetlenkedők.

Mert nem elég, hogy legalább 35 médiumot indítanak önajnározásra és az egyetlen, velük egyet nem értő médiára való köpködésére, ahogyan a Gyaloggaloppban mondták: „minek is azon lovagolni, hogy ki ölt meg kit, ugyan már…” Olyan szépen felfestettük ezt a kis birodalmat, ne koszoljátok össze.

Így lesz rohadt fideszes, aki kérdezni merészel, aki megbontja ezt a szeretettel és békével teli csodavilágot.

Szemrehányóan, könnyes szemekkel néznek ránk, amikor véletlenül a csinos kis légváraikba gázolunk, olyan semmiségekkel, hogy a büntetőeljárás alatt álló képviselő úr vajon nem kockázati tényező-e, hiszen

az a cica, amelyik elcseni az asztalról a párizsit, lehet, hogy holnap is ezt fogja tenni,

már ha élhetek ilyen hülye párhuzammal.

Vagy ne kotorásszunk olyasmiben, hogy mennyire megbízható és felelős a polgármester asszony, a bikkfa-újságíró, akinek valamiért minden vállalkozása cégsüllyesztőben végezte? Minden ilyen felhánytorgatott eset említésekor felsír egy kisbárány, vagy elüt egy kis nyuszit egy traktor.

A Váci Élet harcos kisamazonja is a béke nagyköveteként tiltogat a „politikamentes” közegben bárkit, miközben az „Orbán1g…i”-t lájkolja, vagy, ha valakit, aki nem szájíze szerint szól, azt durva jelzőkkel illeti. Mert a béke és szeretet csak akkor működik, ha kussolunk. Mint amikor Brezsnyev elvtársat felvonuláson kellett ünnepelni, Ilonka emlékszik erre.

Itt ülünk a nyálkás álmon kívül tartózkodva és nincs kedvünk táncra perdülni.

Az ember néha már fárasztónak találja tévesen önmagát is, hiszen a propaganda olyan erős, hogy majdnem elhiteti velünk, hogy minden rendben van, aki meg nem bont pezsgőt olyan eget verő ökörségekre, hogy elbontunk egy padot és egy pingpong-asztalt, mert a kölkök hangoskodnak. Az minden jónak elrontója, a negatív ember, aki csak a sötét sarokból rázza az öklét a világra.

De egyetlen pillantás az ablakomból megerősít, hogy lehet itt valami celebként vonulni a fényképező elé a Zöldfa utcai szakasz kozmetikai javítgatása alkalmából, egy év semmittevés után eredményként kihozni a felületkezelést, szánalmas.

Legyünk őszinték, ha Tarlós pár évvel ezelőtt produkálta volna magát egy utcácska aszfaltozása okán, a világ kiröhögte volna. Nem ez a dolgod, ember? Mintha a postás virágot és csokit várna, amiért kihozza a számlát.

A propaganda pedig mutogat. Minden szavában az előző vezetés, a kormány. Mintha valami ellenszélben, zsebpénzből fizették volna ezt a „hatalmas” beruházást.

Nem csoda, hogy visszautasították a sportcsarnokot (holott Tótváradi még követelte tavaly Rétváritól a stadiont… persze akkor még a férfias sportok vonzották…) mit tudnának kezdeni ilyen pitiáner alakok egy ekkora beruházással?

Legyen világos: itt nem a mi jövőnkről, nem Vác jövőjéről, hanem itt az ő jövőjükről van szó. Bebetonozódni a városban, kapcsolati hálót építeni, öröklakás, örökélet.

Hol ütné meg a csengő forintokra kihegyezett fülüket olyan apróság miatti felkiáltás, hogy a járdán faág üti ki a szemünket, és vigyázva szigorúan a lábunk elé kell nézni, nehogy bokánkat törjük a térdig érő avar alatt rejtőzködő csapdák miatt.

Kit érdekel, hogy össze van graffitizve az aluljáró Vác-Alsón? Az csak akkoriban volt fontos, amíg kardot lehetett belőle kovácsolni a „Döbrögi” ellen.

Most már a váci tahók a hibásak, akik összerondítják.

Mert hát az ellen sem lehetne tenni semmit, ám az eddigi tendencia alapján nem is szeretném, kinek hiányzik, hogy egy gödör legyen a vasútállomás helyén, mert észlényék a legegyszerűbb megoldásnak a rombolást találják?

Várom a felfagyások idejét is, nem feledve, amikor pár éve az első ilyen reggelen két képviselő már hokizásra adta a fejét a fényképek tanúsága szerint, csakhogy felizgassanak mindenkit. (Ezt itt most kéretik nem félreérteni, volt náluk szerszám is ehhez…).

Megy a nagy politizálás olyanoktól, akik semmihez nem értenek, csak a magamutogatáshoz és mélyről fakadó komplexusaik másokra projektálásához. A kis kaliberű tehetségtelen és primitív sakkfigurák már nagy pályára akarnak futni, Orbánéknak üzengetnek.

Pedig itt is minden csak addig működik, amíg az utolsó támogatójuk szeméről nem esik le a hályog, miszerint lóf..szt sem csináltok, megélhetési bagázs vagytok.

Persze fizetett és önkéntes debilekből nincs hiány. Adjatok hálát a Facebook-nak, amiért megspórolja a komoly tevékenykedést, az aktív cselekvést, a valódi lépéseket a városért.

Örüljetek, amíg lehet, pörgessétek a pálcán a tányérokat.

Én itt inkább leszek ellenség, mint hülyének nézett váci állampolgár.

Gábor Csaba