DRÁGÁN ADJÁK MATKOVICHÉK AZ ÁTLÁTHATÓSÁGOT

A kampányában átláthatóságot ígérő Matkovich Ilona vezetése alatt a közadatok közreadása úgy tűnik nem megy könnyen. Most éppen a Gazdasági Hivatal frissen 5 évre kinevezett vezetője kér a hivatal kezelésében álló adatokért jelentős összegeket. A kérdés már csak az: mit rejtegetnek Matkovichék ennyire? Miért titkolóznak? Megígérjük: Ki fogjuk deríteni!

A Váci Fidelitas vezetője, Szabó Csaba osztotta meg a közadatigénylésre kapott választ, amelyhez a következőket posztolta:

„Mivel számos a városházán zajló folyamatról sehogy, alig vagy kimondottan ködösítve értesülhetnek csak a választópolgárok, sokszor fontos dokumentumok nem találhatóak meg a városháza honlapján és a hivatalos váci sajtó sem számol be közérdeklődésre számot tartó adatról, tényről, ezért közadatkéréssel kell gyakran a városházához fordulnunk.

A városházi titkolózás egyik legfrissebb eszköze az lett, hogy óriási összeget követelnek egy-egy közadat kikéréséért. Felháborító ez az eljárás, mert így próbálják ellehetetleníteni azokat, akik a váci közélet tisztasága érdekében napvilágra szeretnének hozni olyan adatokat, amit egyébként, ha nem lenne leplezni valója a város vezetésének, akkor a választóknak megígért átláthatóság jegyében automatikusan is közzé tennének.

Abban azonban biztos lehet a városháza, hogy végig fogjuk járni az összes jogi fórumot, hogy ez a gyakorlat megszűnjön ebben a városban. A nyíltság jegyében elsőként leközöljük a hivatalvezető irreálisan magas összeget követelő levelét.”

Ígéretek, amivel szembemegy minden hasonló polgárpukkasztó hivatalnoki arrogancia

„… helyi szakemberek és civil szervezetek bevonásával, az erre kapott pályázati pénz költséghatékony felhasználása átlátható gazdálkodással.” (Idézet Matkovich Ilona választási programjából)

„A tiszta közéletről, a tiszta városról szólt a programunk, és ennek megvalósítására kaptuk a megtisztelő felhatalmazást egy éve.” (Részlet Matkovich Ilona évértékelőjéből)

És még két idézet szintén Matkovich Ilonától, aminek szellemével teljesen ellentétes a hivatalnokának a viselkedése:

„Nekem az a dolgom, hogy ennek a városnak választott polgármestereként megmutassam, mi az, ami összeköt bennünket, váciakat a származás, a neveltetés, a hit és a világnézet ellenére.”

„… október 14-től már minden váci lakos érdekeit képviseljük, függetlenül a politikai szimpátiától és hovatartozástól. Mert egy igazi városvezetés számára nem lehetnek jobb- és baloldali emberek…”