NOVEMBER 2-TŐL SZIGORÚBB MASZKVISELÉSI SZABÁLYOK LÉPNEK ÉLETBE

November 2-ától a járvány elleni hatékonyabb védekezés érdekében szigorúbb szabályok lépnek életbe a maszkviseléssel kapcsolatban. Az október 29-én megjelent 468/2020. (X. 29.) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló rendeletet módosítja, és a változások november 2-től hatályosak.

Milyen új szabályok vonatkoznak a vendéglátásra?

  • A vendéglátó üzletek vendégei kikerültek a kivételek köréből, így az általános maszkviselési kötelezettség 6 éves kortól rájuk is vonatkozik vendéglátó üzletben és bevásárlóközpontban egyaránt. Vendéglátó üzletben tehát munkavégzés során és vendégként is kötelező maszkot viselni.
  • Vendéglátó üzletben, és egyéb olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.
  • Előadások, fellépések, mozik, kulturális intézmények, levéltárak esetében, valamint a sportrendezvény helyszínén abban az esetben, ha vendéglátó tevékenységet is folytatnak, akkor a helyszín étel, illetve ital kiszolgálására kialakított területén vagy helyiségében, kizárólag az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.
  • A zenés, táncos rendezvény helyszínén, és az alkalmi vagy rendszeres jellegű, nyilvános rendezvény helyszínén mindenki köteles maszkot viselni. Ha a helyszínen ételt, illetve italt szolgálnak ki, akkor az étel, illetve ital kiszolgálására kialakított helyiségében, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni. Ha a rendezvényen élő előadás útján nyújtanak zeneszolgáltatást, a fellépőnek nem kell a maszkot viselnie.
  • Az orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot továbbra is az orrot és a szájat folyamatosan elfedve kell viselni.

Mit tehet az üzemeltető?

  • A vendéglátó üzletben és más vendéglátást biztosító helyszínen az üzemeltető köteles azt a személyt, aki felszólításra sem visel maszkot a látogatásból kizárni, és gondoskodni róla, hogy elhagyja a helyszínt. Ha a személy nem hajlandó a helyszín elhagyására, a rendőrséget kell értesíteni.
  • Ha az üzemeltető a helyzet felszámolása érdekében szükséges intézkedéseket nem tette meg, vagy azokat csak részben tette meg, a kereskedelmi hatóság a jogkövetkezmények alkalmazásánál az üzemeltető által tett, a jogszerű állapot helyreállítására irányuló intézkedéseket figyelembe veszi.

Mit kell tudni az ellenőrzésről?

  • Az ellenőrzéssel kapcsolatos változás, hogy pénzbírság és ideiglenes bezáratás egyszerre is kiszabható. A szankciók köre nem változott: figyelmeztetés, pénzbírság 100.000 Ft és 1.000.000 Ft között, és ideiglenes bezáratás 1 nap és 1 év közötti időtartamra.
  • Kikerültek viszont a rendeletből azok a fokozatok, amik biztosították, hogy első alkalommal csak figyelmeztetést alkalmazzon a hatóság, és a szabályszegés ismétlődése esetén fokozatosan szigorodjanak az alkalmazott szankciók.
  • Az ellenőrzés eredetileg a kereskedelmi hatósághoz tartozott, azonban bekerült a rendeletbe, hogy a rendőrség ezentúl eljárhat kereskedelmi hatóságként az ellenőrzés, és a szankcionálás során.