KÉTSZÁZKILENC KONCERTET ADTAK MÁR AZ IDÉN A VÁC CIVITAS SZIMFONIKUS ZENEKAR MUZSIKUSAI, MELYEK KORMÁNYZATI TÁMOGATÁS NÉLKÜL NEM JÖHETTEK VOLNA LÉTRE

A Vác Civitas Szimfonikus Zenekar már az év eddigi kilenc és fél hónapjában csúcsot döntött fellépéseinek számát tekintve és a pályázatok útján elnyert támogatások tekintetében egyaránt, ennek is köszönhető, hogy a muzsikusok töretlen lelkesedéssel folytatják a munkát – így foglalható össze a Duna-parti zenepavilonnál csütörtökön délután tartott számvetésben.

– A 2020-as év a koronavírus éve. Volt pár olyan hónap, amikor szinte semmilyen zárt téri rendezvény nem valósulhatott meg és nyílt téren is csak keveset lehetett megrendezni, így sok rendezvényt le kellett mondani. Ugyanakkor a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar is megmutatta, hogy a kulturális élet ekkor is mozgalmas maradhat, sok más művészi közösséghez hasonlóan ők is rögvest alkalmazkodtak az új körülményekhez, mégpedig párját ritkító dinamizmussal mind a koncertjeik számát, mind a pályázati aktivitásukat tekintve.

Ennek köszönhető, hogy az idei évre közel ötvennégy millió forint kormányzati támogatást sikerült elnyerniük ahhoz, hogy nem csak Vácon, hanem az egész Dunakanyarban, sőt még valamelyest Nógrád megyében is rendszeresen felléphessenek.

A forrás egy része működési támogatás, de a legnagyobb rész az az úgynevezett térzene szponzorálás, közel 20 millió forint összegben, ez a műfaj a vírusjárvány miatti korlátozott életvitelű időszakban igen népszerűvé vált. Már eddig több mint kétszáz koncertet adtak a zenekar tagjai különböző formációkban, volt, hogy egyszerre több helyszínen voltak jelen – emelte ki Rétvári Bence, a város és a választókerület országgyűlési képviselője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára,

példaértékűnek nevezve a küldetéstudatos művészi teljesítményt.

Köszönetet mondott a muzsikusoknak és vezetőjüknek, Sándor Bence karnagynak a kivételes aktivitásért, azért, hogy ebben a nehéz időszakban is nagyon sokakat megörvendeztettek zenei élménnyel, majd sok sikert kívánt a hasonló folytatáshoz úgy az idei esztendőben, mint hosszabb távon.

Sándor Bence és dr. Rétvári Bence – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

– A zenekar támogatása ugyanakkor azt is példázza, hogy a kormányzat ebben az időszakban sem vonult ki a kultúra területéről, hanem a járványhoz igazodó új és még újabb támogatási formákat kínált és kínál fel azért, hogy a zenekarok továbbra is működni tudjanak, a zenészek ne veszítsék el teljes mértékben a jövedelmüket, hanem meg tudják őrizni az egzisztenciájukat, a közönség pedig ne maradjon kulturális programok nélkül – mondta zárásként a politikus.

Sándor Bence azzal kezdte, hogy egészen pontosan kétszázkilenc koncertprogramot valósított meg a zenekar október közepéig és az év hátralévő heteiben, hónapjaiban is számos fellépésük lesz még, köszönhetően a kormányzati támogatásnak is.

– A járványhelyzet mindannyiunkat megtaníthatott arra, hogy el tudjuk engedni a megszokásainkat és tudjunk új utakat keresni egyrészt az önmegvalósításra, céljaink valóra váltására, másrészt kulturális élmények szerzésére. Ez volt nekünk a mentsvárunk, hogy volt ilyen lehetőségünk – mondta a karnagy.

Aztán a karanténkoncertek kapcsán külön kiemelte Pongrácz János kemencei polgármester kezdeményezését, aki amikor hozzájuk mentek muzsikálni, azt kérte, hogy az idősek otthona előtt koncertezzenek, hiszen a bent lakók már hónapok óta elzártan élik mindennapjaikat, így bizonyára nagy örömmel vennék a zenei élményt.

– Valóban nagyon hálásan fogadták az idősek az előadásunkat, és ebből az élményből indítottuk el senior karanténkoncertjeink sorozatát, amelynek keretében további településeken is koncertet adtunk idősotthonoknál. Ahogyan az óvodák felkéréseit is, mely sorozatunk negyven intézményt érint. Eddig négy ilyen programot sikerült megvalósítanunk, tehát a projekt jócskán áthúzódik a következő évre. Nagyzenekari koncertprogramunk idei évre tervezett fellépéseiből ugyancsak van még hátra néhány, ahogy lehetőségünk lesz rá, ezeket is pótoljuk – folytatta Sándor Bence.

Sándor Bence és dr. Rétvári Bence – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

A térzene programjuk kapcsán összegzésként kiemelte: kilencvenhét ilyen hangversenyt adtak eddig huszonegy településen, negyvenhárom helyszínen, Vácott hetvennégy alkalommal játszott a zenekar, vagy egy-egy kamara formációjuk, akár a harsonakvartett, akár a kvintettjük, vagy épp a vonós szekciójuk, a rezesekről nem is beszélve.

– A kétszázkilenc fellépés sok elfoglaltságot adott a muzsikusainknak, ami nagyon fontos volt nekik is ahhoz, hogy lelkileg jól tudják viselni a helyzetet. A térzene-sorozat voltaképp egy gazdasági és lelki mentőakció volt, ami bevált, hiszen együtt maradtunk. Bízom benne, hogy ugyanilyen töretlen lelkesedéssel tudjuk tovább folytatni a munkát az elkövetkező években is – zárta szavait a karnagy.

A folytatásról szólva Rétvári Bence és Sándor Bence egyaránt úgy fogalmazott, hogy a kormányzat és a zenekar együttműködésének folytatódnia kell a jövőben is.

Ribáry Zoltán