VENI SANCTE SZENTMISÉVEL KEZDTE AZ IDEI TANÉVET A VÁCI KATOLIKUS FŐISKOLA

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a járványhelyzetre tekintettel és a szakmai irányításért felelős minisztérium iránymutatásainak megfelelően, felelősséget érezve a Főiskola minden polgárának egészségéért a 2020-2021-es tanévet a hagyományos ünnepi tanévnyitó helyett bensőséges Veni Sancte szentmisével vezette be szeptember 7-én – ismertette a Váci Egyházmegye honlapja.

Fotó: AVKF

Szent II. János Pál teremben gyülekeztek az elsőéves hallgatók, oktatók és dolgozók. Az ünnepségen jelen volt Selmeczi Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) főigazgatója, Inotay Gergely, Vác város képviseletében.

Fotó: AVKF

A Veni Sancte szentmisét Marton Zsolt megyéspüspök celebrálta dr. Sánta János, főiskolai lelkész és dr. Lovassy Attila tudományos rektor-helyettes koncelebrálásával. Az orgonán közreműködött Varga László, a Székesegyház karnagya.

A megyéspüspök szentbeszédében arról a Jézusról elmélkedett, aki minden helyzetben velünk tud lenni. A Vele való együttlétnek az a feltétele, hogy lelkünk és értelmünk ajtaját kinyissuk előtte. Jézus békét teremt és biztonságot ad számunkra, az Ő békéje lehetővé teszi, hogy jóban legyünk Istennel, embertársainkkal és önmagunkkal. „Ezzel a benső, nyugodt, szilárd, acélos békességgel szeretnénk kezdeni az új tanévet” – buzdította a jelenlévőket a főpásztor.

Fotó: AVKF

Majd a Gaudium et spes (Öröm és a remény) kezdetű II. Vatikáni Zsinat lelkipásztori konstitúciójára hivatkozva beszélt a katolikus pedagógusképzés jelentőségéről, amely sok kihívást tartogat a mai világban, de erős hittel és reménnyel a kihívásokkal bátran szembe lehet nézni. Homíliája végén arra kérte a fiatalokat, hívják és fogadják be a Szentlelket, hogy húsvétra emlékeztető tanévkezdésük az év végére igazi pünkösddé váljon.

Fotó: AVKF

A szertartást követően dr. Gloviczki Zoltán a Főiskola kijelölt rektorának biztató szavait, tanévnyitó gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők. Majd az első éves hallgatók ünnepélyes fogadalomtétele következett. Az előmondó Tóth Emese Flóra első éves óvodapedagógus hallgató volt.