KISS ZSOLT MEGINT PÓZOLT, DE CSÚNYÁN RÁPIRÍTOTTAK

A három váci alpolgármester egyike, Kiss Zsolt „egy képre kéredzkedett fel”, egy már valódi teljesítményeket maga mögött tudó városvezetővel, Pásztor Béla veresegyházi polgármesterrel. Tette mindezt feltehetően azért, hogy a kínosan bizonytalan politikai helyzetét valamelyest legitimálja. Nem kell lélekbúvárnak lenni, hogy kitaláljuk, hogy a máskor sokat fecsegő közszereplőnk miért hallgat manapság feltűnően oly nagyokat a maga tisztázatlan ügyében.

Él a környékünkön egy igazán nagy formátumú település-vezető, aki immár 55. esztendeje (!!!) vezeti Veresegyházát. Pásztor Béla 1965. szeptember 1-én lett Veresegyház tanácselnöke, és ezt a tisztségét 1990. október 12-ig viselte, amikor is csak a titulusának a megnevezése változott, mert azonnal a város polgármesterévé választották. Azóta nyolcszor szavazta meg még Veres népe, mind a mai napig polgármesterként szolgálja a választóit. Ilyen hosszú ideig még senki sem vezette a települését, sem az országban, de van ahol azt állították, hogy Európában sem! Elképesztő, hogy az álmos kis Pest megyei faluból mi lett a működése során!

„Köszönöm, élet, hogy szolgálhatok!” – Pásztor Béla fotói

A megroggyant politikai lábakon álló Kiss Zsolt a napokban felállt egy képzeletbeli zsámolyra, mert együtt kívánt látszani Pásztor Bélával. Egy köszöntés ürügyén ezt írta posztjában:

„Minden tiszteletem Pásztor Béla polgármesteré. Jó egészséget kívánok!”

E tetszelgő pózában ekkor csúnyán rápirítottak egy olvasói hozzászólásban:

„Gratulálok. Ez az igazi polgármester. Csak körül kell nézni a városban, hogy milyen színvonalas és szép minden. Érdekes, ott van pénz? Ott nem teszik zsebre a nagyok. Vác tanulhatna tőlük. Mert, ami nálunk van, az siralmas. Sok sikert kívánok Veresegyház polgármesterének.”

A VI. kerületi rendőr-kapitányságon zajló ügyben érintett váci alpolgármester közben nagyokat hallgat, s tán ilyen posztokkal kívánja renoméját visszaállítani, de a váci választópolgárok – úgy tűnik – még pontosan el tudják választani az ocsút a búzától.

A valóban baloldali Pásztor Béláról, ha Kiss Zsolt tényleg példát akar venni, akkor feltétlenül sajátítsa el annak szorgalmát, elkötelezettségét, a választók iránti tiszteletét, és feltétlenül vesse egybe a maga pár esztendős közéletisége alatti vagyonosodását az 55 esztendeje szolgáló veresi példaképével.

***

Köszönöm, élet, hogy szolgálhatok!

„A magyar közélet egyedülálló, szinte megfejthetetlen jelenségének nevezték egy felvidéki kitüntetése kapcsán a 81. évét éppen betöltött Pásztor Bélát, aki családjával 1946 januárjában menekült a kitelepítés elől Ipolybalogról az Ipoly jegén át Ipolyvecére, míg a maradó rokonokat a csehszlovák hatóságok a Szudétákba toloncolták – írta a „Köszönöm, élet, hogy szolgálhatok!” című írásában a Felvidék Ma.

Több mint fél évszázados vezetői tevékenysége alatt a négyezer lakosú községből mára 20 ezer lakosú város lett, amelynek vonzereje óriási. Évente ötszázan költöznek be, az átlagéletkor 37 év, a lakosság negyede 18 év alatti.

Hogy mi minden épült a városban, lehetetlen felsorolni, többek között mára elkészült a tizenöt tantermes katolikus gimnázium és az új kosárlabdacsarnok. A méltatás szerint Pásztor Béla kiváló érzékkel és jó ízléssel teremtett megfelelő marketinget városának. Gondoljunk csak az asszonykórusra, vagy az évi negyedmillió látogatót fogadó Medveotthonra és a 2014-ben alakult, szezononként harmincezer nézőt vonzó Veres1 Színházra.

Pásztor Béla és felesége (Fotó: Cservenka Judit/Felvidék.ma)

Pásztor Béla kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyar közösségek, testvértelepülések támogatására is. Szülőfaluja, Ipolybalog Szent Miklós temploma 2005-től Balogh Gábor korábbi polgármester, Csáky Pál és Pásztor Béla jóvoltából őrzi a Szent Korona hiteles másolatát 1304-re emlékezve, amikor az Árpád-ház kihalása utáni trónviszályok idején egy éjszakát a balogi templomban őrizték a valódi koronát.”

További két cikk még róla:

Ünnepeljük Béla bácsit, Veresegyház örökös polgármesterét
„Az Ipoly mente erkölcsisége az én iránytűm”