Lapszemle – Tallózás a Váci Polgár augusztusi lapszámában

Az immár huszonhatodik évfolyamát élő, a város egyik legjelentősebb értékmegőrző, értéktartó és egyúttal mértékadó lapja, a Váci Polgár legutóbbi, augusztusi számát szemlézve újra fontos és gazdag tartalmat tudunk ajánlani az olvasóinknak.

Az augusztusi Váci Polgár címlapján ki is lehetne más, mint Szent István, kereszttel és karddal. Hiesz Géza szobrászművész alkotása 1939 óta áll a város szívében, amelyet egykor még Hóman Bálint, vallás- és közoktatási miniszter avatott fel.

A közelgő ünnepre Szalay Ákos gondolatai megszívlelendőek: ahogy Szent István a kereszttel és karddal teremtette meg a keresztény, magyar államot, ez ma sem vesztett aktualitásából.

Koren István 1937-es Szent István-szobra a mai Juhász Gyula iskola oldalán

Pinke József az ünnep kapcsán összegyűjtötte, hogy Vácon hány helyen találunk szobrot, festményt, ablakmozaikot, amelyeket elődeink államalapító, szent királyunk tiszteletére állítottak, festettek.

A rendszerváltás után, 29 évig lengett a szabadságzászló a Duna-parton, ma ennek csak a talapzata látható. Megemlékezők előtt mondott beszédet Moys Csaba abban reménykedve, hogy hamarosan visszakerülhet majd e zászló a helyére.

A velünk élő szobrok, Nagy Sándor alkotásai nagyon sok vácinak jelentenek örömet, fotózkodnak a szobrokkal a Duna-parton. Valószínű, hogy a szerzőhöz még nem ért el az a szomorú hír, melyről portálunk már beszámolt, hogy a jelenlegi városvezetésnek útban vannak ezek a szobrok és el akarják távolítani.

A Császármorzsa rovat a 275 éve, Jólészen született Cházár Andrásra emlékezik, aki Párizs, Lipcse, Berlin és Bécs után 1802-ben alapította meg, Európában ötödikként a gyógypedagógiai iskolát, ezzel Vácot felemelte az előbb említett négy kultúrváros rangjára.

A MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) Küldöttgyűlése 2020-as alapítási évvel dr. Chikán Csaba-díj létrehozásáról döntött, amelyet a mozgáskorlátozottak érdekeinek védelmében, a közélet területén élenjáró, iránymutató személyek elismeréseként adnak majd át. Büszkék lehetünk, hogy a díj a Vácon köztiszteletnek örvendett, nemrég elhunyt dr. Chikán Csaba nevét viseli.

Az átalakuló szakképzés legfrissebb híreibe avat be Fábián Gábor, a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium igazgatója. Büszkén sorolja fel azokat az eredményeket, melyek alapján méltán sorolják az iskolát az ország legrangosabbjai közé. Ez nem csak a szakképzésben mutatkozik meg, hanem a természettudományok, a sport, a nevelés területén is. Az iskola alapvetően két dologra készíti fel növendékeit: belépés a munka világába és/vagy a felsőoktatásba. Visszajelzéseink szerint mindkét helyen megállják a helyüket az innen kikerülő diákok. Zömében természetesen műszaki pályán helyezkednek el, vagy műszaki felsőoktatásban tanulnak tovább, de a környezetvédelem, a vegyész, a gyógyszerész, az orvosi kar is egyre népszerűbb, és számos színész, tanár végzett ebben sokszínű, minden érdeklődést kielégítő iskolában.

A MesélŐ rovatban ezúttal a Vácon élő Fülei Balázs zongoraművész világába pillanthatunk bele, aki mögött fiatal kora ellenére már egy hatalmas ívű életpálya van, szenvedéllyel él és alkot. A szakma először akkor figyelt fel rá, amikor Kocsis Zoltán meghívta a Nemzeti Filharmonikusokkal egy közös fellépésre. Koncertező körútjai 2006-ban indultak, amikor volt már mögötte egy nemzetközi versenygyőzelem is. Alkotó kedve számos új műfaj irányába elcsábította, szólista karrierje mellett játszik az akadémiai zenésztársakkal alakított Auer Trióban, „beszélő koncerteken” bemutatja képekkel és prózával a kort és a zeneszerzőt, de játszott komolyzenét színházban is prózával együtt, koncertezett népzenészekkel, még szobrásszal is.

Fülei Balázs e mellett négy gyermek édesapja így vall: „önmagában szerintem nincs értelme a művészetnek. Értelme csak a családnak van, meg a szerelemnek, ebben van az élet, a jövő és ebből fakad a művészet.” Hogy hogyan kereste meg tudatosan Vácot lakhelyül a mosolygós, nyitott, családszertő művész, megtudhatják a Váci Polgár augusztusi számából.

Újra tanulságos tartalmú, színes és gazdag lapszámot tett le közös asztalunkra a Váci Polgár szerkesztősége, csak ajánlani tudjuk újra minden váci olvasó becses figyelmébe.

Mivel csak papíralapon érhető el az újság feltétlenül érdemes az éves előfizetésre, hiszen így biztosítható, hogy a lap kényelmesen, postai úton jusson el minden érdeklődő háztartásába.