Vác a régi időkben – Miről szóltak augusztusban a hírek 150, 100, 50, 10 évvel ezelőtt?

Szándékaink szerint minden hónap első napjaiban visszatekintünk 150, 100, 50 és 10 évvel ezelőttre, újságcikkekkel, fotókkal igyekszünk felidézni a régi idők Vácának hangulatát. Ebben rendszeresen segítségünkre lesz a kimeríthetetlen tartalmú Arcanum Digitális Tudománytár, a Hungaricana és a Fortepan, illetve olyan blogok és más szakportálok, amelyek Vác egy-egy történeti korszakában járatosak.  Tartsanak velünk hát ezeken az időutazásokban! 

******

150 éve

Pályázat hídépítésre

Buda-Pest, 1870. augusztus 3.

***

Fővárosi lapok, 1870. augusztus 2.

***

Politikai Ujdonságok, 1870. augusztus 3.

 

***

A váci Duna-part hajómalmokkal és karámokkal az 1870-es évek elején – Fotó: muzeumvac.hu

***

100 éve

A váci labdarúgó csapat, 1920 – Fotó: Fortepan

Megszökött kommunista fegyenc

Végh István, kommunista fegyenc, akit a kaposvári kir. törvényszék folyó évi április 16-án kelt ítéletével 4 évi fegyházbüntetésre ítélt, július 26-án délután Vác város területéről külmunkáról megszökött. Végh István Berzencén született, bakházai illetőségű, 27 éves, nőtlen, római katholikus vallású, földmíves. (…) Feltalálása, illetve felismerése esetén átadandó a legközelebbi ügyészségnek.

Új-Somogy, 1920. augusztus 3.

A Hotel Curia Szálloda a 20-évek táján – Fotó:  egykor.hu

***

50 éve

Nagyszerű rekordsorozattal kezdte az idei vitorlázó repülőidényt Szabadfiné, Bolla Mária és Bálványosiné, Sára Magda. Május 25-én, Dunakeszi—Bércel—Hatvan—Dunakeszi 103 km-es háromszögön országos női kétüléses alaprekordot állítottak be 43,7 km/óra sebességgel.

Még el sem múlt az öröm és a gratuláció sorozat a Postás Repülő Klubban, mikor másnap, május 26-án újabb, most már hurok-rekordot állítottak be, a Dunakeszi — Vác — Hatvan — Vác — Dunakeszi útvonalon. A FAI azonban tört útvonalon hurokrekordot nem értékel és nem fogad el. A rekordból ezért csak a Vác—Hatvan—Vác 84 km-es hurokrepülés kerülhet elfogadásra.

Repülés, 1970  augusztus 1. 

***

Cseterki Lajos látogatása Vácott

Cseterki Lajos, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának titkára csütörtökön Cservenka Ferencnének, a Pest megyei pártbizottság első titkárának társaságában Vácra látogatott. A vendéget a váci járás és a város párt- valamint állami vezetői fogadták. A pártbizottságon Török Sándor, a járási pártbizottság titkára és Papp József, a városi pártbizottság osztályvezetője adott tájékoztatást a járás és a város életéről, politikai, gazdasági és kulturális fejlődéséről. A vendégek ezután megtekintették a korszerű városi kórházat, majd Fótra látogattak, ahol a Vörösmarty Termelőszövetkezetben találkoztak a község és a körzete gazdaság vezetőivel.

Magyar Hírlap, 1970. augusztus 1. 

1965. július 29-én hajnalban Martonvásáron ejtette el Cseterki Lajos vadász azt az őzbakot, melynek agancsa közel két évtizeden át állt a világranglista élén. Kádár János többször is bejelentkezett a vadásztársaságnál és felajánlották neki ezt a rendkívül erős őzbakot, de nem tudott lejönni a területre az akkoriban felmerült különböző politikai problémák miatt. Ezért úgy döntöttek, hogy mindenféleképpen meglövetik és így esett Cseterki Lajosra a választás.

***

A Szőnyi Tibor Kórház névadójának ünnepsége alkalmából készült e felvétel (ma Jávorszky Ödön Kórház), 1970 – Fotó: Fortepan

***

HÍREINK

A FŐVÁROSI TANÁCS június 23-i ülésén elfogadta a Fővárosi Népi Ellenőrzési Bizottság második féléves munkatervét. Eszerint megvizsgálják az olcsóbb fogyasztási cikkek termelésének és forgalmának alakulását (…)

A LAKOSSÁG TEJELLÁTÁSÁT vizsgálták a váci járás népi ellenőrei. Naponta 35—40 ezer liter tejet szállít a tejipar, ez fejenként nem egészen másfél decit jelent naponta. A szakboltokban a reggeli órákban általában nincs fennakadás az ellátásban, délutánonként csak Vácott lehet kapni, a községekben nem. A sajt, vaj, túróválaszték kielégítő, hetenként kétszer szállítják az utánpótlást. A tejipari vállalat iskolai tejakciót kezdeményezett az elmúlt tanévben, 36 iskolába küldött körlevelet, kedvezményes tejellátást helyezett kilátásba, de nem járt eredménnyel az akció. Volt ahol helyhiány, máshol a közegészségügyi feltételek hiánya; vagy  egyszerűen tartózkodás, érdektelenség miatt nem vezették be az iskolai tejellátást. A NEB azt javasolja, hogy az iskolaorvosok és a művelődési osztályok kezdeményezzék a tanintézetek tejellátásának megszervezését.

Népi Ellenőrzés, 1970 augusztus 1.

***

Dr. Csányi László körút 17. A falon az Újságárus és nyomdász, 1970 (Z. Gács György). – Fotó: Fortepan

***

A Turista jelenti

19 megye és Budapest diákjai vettek részt az idei, 5. ODOT-on. Ez volt az első, melyen a természetjárás játszotta a tábor főszerepét és — sikerrel. A KISZ KB vándorserlegéért Vácott városismertető versenyt rendeztek, továbbá, kétnapos akadályverseny (a Csóványos és a Nagyhideg- hegy megmászásával!) kirándulások a környéken, tájékozódási versenyek, camping-vetélkedők szórakoztatták a hat nap alatt a sok ezer fiatalt.

S amiért külön elismerés illeti az ODOT szervezőit: kiképeztek negyven ifjú túravezetőt, német és magyar résztvevőkkel diákturisztikai szemináriumot is rendeztek. A tábort meglátogató KISZ és MTS vezetők a legnagyobb dicséret hangján emlékeztek meg a tábor rendezéséről.

Turista, 1970. augusztus 1.

Március 15. tér 13., Duna eszpresszó, 1970 – Fotó: Fortepan

***

42 kilós harcsa

Harmincnyolc halász-brigád „birtokolja” Szobtól Nagytétényig az öreg Dunát a Kék Duna Halászati Termelőszövetkezet megbízásából. A legújabb rekordot a Fiezl brigád tartja, Vácott ugyanis egy 42 kilós harcsát kerített hálóba.

Szabad Föld, 1970. augusztus 2.

***

Nincs tároló, rossz utak – Miért kevés a málna?

A Dunakanyarban a váci és a volt szobi járás termelőszövetkezeteiben 750 holdon mintegy 8400—8500 mázsa málnát szüreteltek. Az egyéni gazdák is jelentős mennyiséget értékesítettek, mégis panaszkodtak a háziasszonyok, hogy kevés málna került az idén az üzletekbe.

Ennek okát tudakolta a Pest megyei Tanács mezőgazdasági osztályán az MTI, munkatársa. Elmondták, hogy az idén termett mennyiség bőven kielégíthette volna az igényeket, s hogy ez mégsem történt így, annak három oka van. A tájon nincs hűtőtároló, kevés a megfelelő szállítóeszköz és rosszak az utak. A málna ugyanis a „legkényesebb” gyümölcs, leszedése után néhány órával már megpuhul, törékeny lesz. A jelenlegi viszonyok között, ha a nádfedeles tárolókban már összetöppedt gyümölcsöt a kátyús utakon Budapestre szállítják — málnaszörp lesz belőle.

Próbálkoztak hűtőkamionokkal is, de ezek sem bírták az utak viszontagságait, s ráadásul tetemesen növelték a költségeket. A málna java része ezért a feldolgozóiparba, a konzervgyárakba kerül.

Esti Hírlap Esti Hírlap, 1970. augusztus 1.

Victor Vasarely – Malna, 1970-1972

***

Eszterházy utca 1., Söröző 1970 – Fotó: Fortepan

***

 

10 éve

Nemzeti Sport, 2010. augusztus 1.

***

Vasárnapi Hírek, 2010.  augusztus 1.