Sződön kormányzati támogatással nyolc tanteremmel bővül az iskola

Sajtótájékoztatót tartott szerdán Rétvári Bence országgyűlési képviselő Sződön, melynek témája a sződi iskola bővítés volt. Nyolc új tanteremmel bővül a sződi iskola, megújul az étkező és a konyha, új sportlétesítmények születnek, ennek költségét teljes egészében központi forrásból fedezik.

 

Rétvári Bence: 100%-os kormányzati támogatásból megvalósuló iskolafejlesztés Sződön

Sződ gyarapodó település – kezdte sajtótájékoztatóját Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője a 2020. július 28-án – hiszen minden évben több tucatnyi új család telepedik le és talál otthont Sződön. Ezeknek a családoknak a gyermekei új diákként a sződi iskolában kezdik illetve folytatják tanulmányaikat.

Hertel László, Sződ polgármestere és Rétvári Bence, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatója Sződön 2020. július 28-án – Fotó: VácOnline

Szintén kormányzati támogatással létrejött Sződön egy vállalkozói park, amely új munkahelyeket, új betelepülőket is jelent. A minibölcsisek megnövekedett száma is indokolja, hogy az év végére elkészül szintén kormányzati támogatásból a bölcsőde bővítése.

Hertel László, Sződ polgármestere egy korábbi egyeztetés alkalmával Rétvári Bencével arról beszéltek, hogy már jó ideje arra kényszerülnek, hogy az iskolában, oktatási célra folyosókat válasszanak le, szertárakat alakítsanak át, de még ez sem volt elég a megnövekedett gyermeklétszámhoz.

A sződi iskolában ideiglenesen felállított konténer-tanterem kívülről – Fotó: VácOnline

Ezért az udvaron két konténer-tantermet kellett beállítani, mely folyamatosan üzemel. A kezdeti idegenkedés után tanárok és diákok is megszerették ezeket, hiszen légkondicionáltak, tágasak, jól felszereltek.

Ettől függetlenül hosszú távon nem fenntartható, hogy konténerben oktassanak. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a budapesti agglomerációs települések közül Sződön 100%-os kormányzati támogatásból megvalósuló iskolafejlesztést hozzon létre, minek következtében nyolc új, korszerű tanteremmel bővül az iskola.

A sződi Hunyadi János Általános Iskola bejárata – Fotó: VácOnline

E bővítés munkálatait a kormányzati szervek, a tankerület, a BMSK Zrt. szakemberei végzik közösen, de folyamatosan egyeztetnek a település polgármesterével, hiszen ő ismeri leginkább a helyi adottságokat akár az iskola kapcsán, akár a diák létszámokat illetőleg. Ez a nyolc tanterem hosszú időre megoldja ennek az egyébként jól felszerelt, jól működő és egy korábbi támogatásból megújult tornateremmel rendelkező iskolának a működését.

A járvány egy kissé megakasztotta ezt a folyamatot, de ennek a nyolc tanteremnek a koncepciója már az ősz folyamán elkészül, ez után jöhetnek az engedélyes, majd a kiviteli tervek.

Rétvári Bence kifejezte örömét, hogy egyre több Sződhöz hasonló településen lesznek hasonló feladatok: mini bölcsőde, óvoda udvarok kialakítása, iskola bővítés.

 

Hertel László: 2023-24-ben adjuk át az új iskolarészt és már nem kell a szükségmegoldásokra támaszkodni

A polgármester úr tájékoztatója elején megerősítve Rétvári Bence által mondottakat, mint a helyzet jó ismerője, a folyamat részleteiről is beszámolt. Elmondta, hogy már régóta pályáztak négy új tanteremre, mert a régi iskolaépület lebontották és a növendékek átkerültek az új iskolába. Ekkor kényszerültek arra, hogy a meglévő termeket, helységeket átcsoportosítsák, még a folyosókat és szertárakat is igénybe vették oktatási célokra.

Raktárépületből ideiglenesen átalakított tanterem a sződi iskolábaan – Fotó: VácOnline

Sződ község létszáma folyamatosan növekszik, az utóbbi pár év alatt több mint 300 fővel többen élnek a községben. Az óvodára is kihat a növekedés, már 150 gyermekünk van, és egy sikeres pályázatnak köszönhetően szeptembertől egy új bölcsőde is megkezdi működését.

Az iskolában a helyszűke miatt két konténer-tanterem került az udvarra és a régi raktárépületből is osztályterem lett. A következő tanévben egy újabb konténer-tanterem is kerül a kosárlabda pálya egy részére, tehát nagy szükségünk van a kormányzati támogatásra, hogy az új, nyolc tanterem a megújult, kibővült iskolaudvarra kerülhessen és a sportélet se sérüljön. Reményei szerint 2023-24-ben adják át az új iskolarészt és már nem kell a szükségmegoldásokra támaszkodni.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az iskolai étkeztetés is új megoldásért kiált, hiszen az iskolai étkező szűkössége miatt a faluházban ebédeltetik a diákokat, ami elég nagy terhet jelent a község számára. Bízik abban, hogy ez a támogatás ezt a kérdést is megoldja és sikerül majd kialakítani egy melegítő konyhás, nagy méretű étkezőt az iskola területén.

A sződi iskolában ideiglenesen felállított konténer-tanterem belülről – Fotó: VácOnline

A kormány nem csak az iskolát, hanem más pályázatokat is támogat. Sikerült egy új pályázattal a község útjait is felújítani, új egészségügyi eszközöket beszerezni, sőt a háziorvosok, gyermekorvosok és a védőnők is nyertek egy ilyen eszközpályázaton.

A tájékoztató után újságírói kérdéseket is kapott a polgármester úr, elsőként azt kérdezték meg tőle, hogy az iskola létszámának növekedése a környékről bejáró gyermekeknek is köszönhető, a miniagglomerációban is több-e a gyermek vagy csak Sződön? A polgármester azt válaszolta, hogy a község létszáma 300 fővel gyarapodott, a bejárók ezt a létszámot még növelik.

További kérdésre, hogy honnan érkeznek az új lakók, minek köszönhető a létszám gyarapodás, azt válaszolta, hogy a 2-es gyorsforgalmi út megépülésével Sződ sokkal kedvezőbb helyzetbe került, hiszen bárhonnan gyorsan és kényelmesen elérhetővé vált.

A környező települések telekáraihoz képest Sződ még viszonylag alacsonyabb és a közlekedése ugyanolyan jó, ezért sokan vásárolnak itt felújítandó épületeket, telkeket részben a fővárosból, részben az agglomerációból. A régi, lepusztult házakat felújítják, így egyre jobban megszépül Sződ – válaszolta a polgármester.

Áfra Bea

A megújulás előtt álló sződi iskola – Fotó: VácOnline