Civil összefogással 2 millió forintból megújult a váci tűzoltóság edzőterme

Az új eszközökkel való bővülést –  a tűzoltók kérésére – a Dunakanyari Védegylet Alapítvány közreműködésével a Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft., a Duna-Dráva Cement Kft., a Lavina Kft., a Lukács és Tamás Kft. és Rétvári Bence, országgyűlési képviselő támogatta. A konditerem csütörtöki átadásán tartott sajtótájékoztatón részt vettek a támogatók képviselői és Rétvári Bence.

Tót Zoltán (b), Bajor Gergő, Rétvári Bence, Szabó Krisztián, Szarkándi János a váci tűzoltóság megújult edzőtermének átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón 2020. július 23-án – Fotó: VácOnline

Elsőként a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség Vác Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága nevében Tót Zoltán tűzoltó őrnagy, mb. tűzoltóparancsnok köszöntötte a sajtó képviselőit abból az alkalomból, hogy civil és vállalkozói összefogásból komoly érték született a váci tűzoltóságon, ezen a napon új edzőtermet vehetnek birtokba a tűzoltóink.

Rétvári Bence méltatta az összefogást, amely kapcsán megújulhatott a váci tűzoltóság edzőterme – Fotó: VácOnline

Rétvári Bence, a körzet országgyűlési képviselője köszöntötte a váci tűzoltókat és az adományozókat: a DDC igazgatóját, a Lavina, és az egészet tető alá hozó Dunakanyar Védegylet Alapítvány képviselőjét.

Még jóval a járványhelyzet előtt egy beszélgetés során derült fény arra, hogy milyen jó lenne a hosszú szolgálati időben a tűzoltóknak edzőteremben edzeni. Ez igazából nem szabadidős elfoglaltság lenne, hanem a munkához szükséges erőnlét fenntartása – foglalta össze az előzményeket Rétvári Bence.

Az edzőterem új erősítőgépei – Fotó: VácOnline

A tűzoltók munkáját mindenki tiszteli, elismeri, fontos számukra, hogy mind kondícióban, mind koncentrálóképességben toppon legyenek. Fontos, hogy a legkorszerűbb felszereléssel dolgozhassanak, és mind szellemi, mind fizikai értelemben a legjobbat tudják nyújtani, hiszen óriási teher nehezedik rájuk egy-egy mentés alkalmával.

Több ütemben, több váci cég és magánszemély összefogásával, a Dunakanyar Védegylet Alapítvány koordinálásával megvásárolták a szükséges eszközöket, a beszerelését maguk a tűzoltók végezték el – méltatta az összefogás eredményeként megújult létesítményt a térség országgyűlési képviselője.

Az edzőterem új erősítőgépei – Fotó: VácOnline

Az átadáson a Lukács és Társa és a Michelin Hungária képviselője nem tudott jelen lenni, de ki kell emelnünk, hogy az ő támogatásuk nélkül nem lett volna teljes ez az adomány – hangsúlyozta Rétvári Bence. Láthatjuk, hogy ha van egy közös cél és tudomásunkra jut, hogy a mindannyiunk által tisztelt tűzoltók valamiben hiányt szenvednek, akkor össze tudunk fogni és eredményt tudunk elérni.

Rétvári Bence felolvasta Kálmán Sándor, a Michelin váci logisztikai központ vezetőjének a levelét, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a cég jó kapcsolatot ápoljon várossal, fontos ügyeket támogasson. Ilyen a tűzoltóság épületében ennek az edzőteremnek megújítása is, hiszen a katasztrófavédelem igazi emberpróbáló hivatás, ahol a tudás és a lelkierő mellett jó fizikai kondíció elengedhetetlen a helytálláshoz. Kívánom, hogy az edzőtermet jó kedvben, az egészséget szolgálva használhassák a jövőben, munkájukhoz sok sikert kívánok – zárta levelét Kálmán Sándor.

Szarkándi János, a DDC elnök-vezérigazgatója – Fotó: VácOnline

Szarkándi János, a DDC elnök-vezérigazgatója idézte a régi magyar közmondást, mely szerint ép testben, ép lélek lakozik, a tűzoltó élete: létforma és hivatás. Ahhoz, hogy ez a tűzoltók körében megvalósulhasson, a DDC részéről örömmel járultunk hozzá anyagilag az edzőterem megszületéséhez. „Ne kérdezd azt, hogy mit tehet érted a hazád, a tűzoltók, hanem kérdezd azt, hogy te mit tehetsz értük?” Ez a helyes megközelítés és hozzáállás, és mivel a tűzoltóságnak és a DDC-nek hosszú évtizedekre nyúló, jó kapcsolata van, és mivel mi otthon szeretnénk lenni a városban, a váci nagy családhoz szeretnénk tartozni, úgy érezzük, hogy kötelezettségeink is vannak a család felé. Ezek a gondolatok vezetnek bennünket, amikor ilyen helyzetben próbálunk segíteni – mondta Szarkándi János.

Az adományozó Lavina Kft.-t Szabó Krisztián, Autokrossz Európa-bajnok képviselte – Fotó: VácOnline

Büszkeséggel tölt el, hogy cégünk, családi vállalkozásunk, a Lavina segíteni tudott az edzőterem megvalósításában – folytatta a Lavina Kft. képviseletében Szabó Krisztián, Autokrossz Európa-bajnok. Sportolóként tudom, hogy mennyire fontos egy-egy éles helyzetben, hogy mind szellemileg, mind tudásban, mind fizikailag a legjobb kondícióban legyünk. Ebben a teremben fizikailag és mentálisan is fel tudnak készülni azokra a nehéz helyzetekre, amelyek önökre, tűzoltókra várnak – zárta gondolatait Szabó Krisztián.

Új erősítőgép – Fotó: VácOnline

Újságírói kérdésre, hogy mekkora értéket jelentenek az itt lévő eszközök a tűzoltóparancsnok elmondta, hogy 2 millió forintból rendezték be az edzőtermet.

Mire van még szüksége a tűzoltóságnak kérdésre az őrnagy úr elmondta, hogy a mindennapi működésükhöz rendelkezésre áll minden, de ilyen hangulatjavító, állománymegtartó intézkedéseket örömmel fogadnak. Úgyhogy, ha valaki szeretné támogatni a tűzoltókat, ne fogja vissza magát! – biztatott a sajtón keresztül mindannyiunkat a tűzoltóparancsnok.

Rétvári Bence és Szarkándi János a váci tűzoltóság megújult edzőtermének átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón 2020. július 23-án – Fotó: VácOnline