Vác nem kért a közös működtetésű színházak állami támogatásából – miért?

A kormány garantálja és biztosítja a magyar színházak működtetéséhez szükséges forrásokat, a fenntartó önkormányzatokkal egyenlő arányban, központi költségvetési támogatás formájában biztosítja a színházak működéséhez szükséges pénzügyi feltételeket. Minden racionalitásnak ellenmenve kizárólag csak Vác nem fogadta el a kormányzati színháztámogatást, az összes többi város igen, még Budapest (!) is. Az EMMI alábbi híre után csak újra értetlenkedve állunk azon önsorsrontó politikai boszorkánykonyha ajtajában, ami mögött újra és újra megfőzik azt a keserű levet, amit aztán a váciakkal itatnak meg.

***

Megkapták a közös működtetésű színházak az állami támogatást

A kormány valamennyi színház számára átutalta az idei finanszírozási összegeket. 2010 óta csaknem 15 milliárd forinttal több állami pénz jut a színházak fenntartására. A kormány garantálja és biztosítja a színházak működtetéséhez szükséges forrásokat.

Magyarország Kormánya idén áprilisban döntött a színházak közös működtetéséről.

A kormány vállalta, hogy az állam hozzájárul a színházak alapműködéséhez: a fenntartó önkormányzatokkal egyenlő arányban, központi költségvetési támogatás formájában biztosítja a színházak működéséhez szükséges pénzügyi feltételeket.

A döntés célja a színházak kiszámítható és biztonságos működtetésén túl, a színházak művészeti szabadságának elismerése és biztosítása. Ezért a közös működtetők kiemelt területként kezelik a színházak szakmai és gazdálkodási biztonsága érdekében a vezetők kinevezését és a színház dolgozóinak bérfejlesztését a munkavállalók egzisztenciális és anyagi megbecsülése érdekében.

Garantálva a színház szabadságát, a közös működtetők a repertoár megválasztásába, a művészi munkába nem szólhatnak bele, előzetes műsortervet nem kérhetnek be.

Az igazgatók kiválasztása pedig csak szigorúan szakmai alapon történhet, az egyes szakmai bizottságok javaslatai alapján.

Az önkormányzatok március 1-ig dönthettek arról, hogy önként vállalt feladatként fenntartanak-e saját színházat vagy sem, és ha igen, azt csak önkormányzati vagy vegyes (állami és önkormányzati) forrásból kívánják-e működtetni. Ezt követően került sor a közös működtetést szolgáló megállapodások megkötésére, és a 2020. évre szóló állami támogatás összegének megállapítására.

Annál a 7 budapesti és 29 vidéki kőszínháznál, amelyek éltek ezzel a lehetőséggel, hosszútávon biztosított a működéshez szükséges forrás, szavatolva ezzel a minőségi művészi munka feltételeit és a művészi szabadságot egyaránt.

Ilyen mértékű állami támogatás még soha nem áramlott a színház-finanszírozásba.

Az idei finanszírozási összeg valamennyi közös működtetésű színház fenntartójához megérkezett.

(EMMI)