Rétvári Bence: közel négyszáz diák vesz részt ezekben az Erzsébet napközis táborokban a régióban

Az idei nyár azért más, mint az eddigiek, mert a járvány miatt nagyon sokan kivették már a szabadságukat és a nyári szünet külön kihívást jelent a szülőknek – kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Rétvári Bence. Minden segítség, mely a gyermekek elhelyezésével, tartalmas időtöltésével kapcsolatos, különösen fontos ezen a nyáron.

A biztonságra is fokozottan ügyelni kell, ez a nyári napközis táborokra és Erzsébet táborokra is igaz. Ezen biztonsági intézkedések egyike, hogy meghatározott csoportlétszámokat alakítottak ki, hogy ne zsúfoltan legyenek a gyerekek.

Az idei évben a napközis táborokon van a hangsúly, hiszen az ottalvós táborok nagyobb kockázatot jelentettek még a meghirdetés idejében és jelentenek most is. Ezek a napközis táborok nagyon fontosak Vácon és Vác környékén is, hiszen míg korábban a Balatonra sok-sok tízezer gyermek juthatott el, most sokkal nagyobb hangsúly került a helyi napközis táborokra.

Vácon kívül Acsán, Bernecebarátiban, Kismaroson, Letkésen, Nagymaroson, Őrbottyánban, Rádon, Szobon, Vámosmikolán és Zebegényben is elindultak ezek a táborok a helyi pedagógusok vezetésével.

Közel négyszáz diák vesz részt ezekben az Erzsébet napközis táborokban a régióban. Itt a diákok többféle ellátásban részesülnek, pl. négyszeri étkezésben, melyet 100 forintos jelképes összegért kapják meg a diákok, hiszen ez egy több százmilliós állami támogatással működő program. Minden tábor tematikus, az idei évben a jelentkezések alapján a zöld, környezetvédelmi programokat preferálták. Van mellette hagyományőrző, sport-prioritású tábor is.

Bár a nyári gyermekfelügyelet önkormányzati feladat, ennek ellenére az állam több milliárd forinttal támogatja ezeket a táborokat, így az önkormányzatoktól átvállal feladatot.

Az állam az Erzsébet Alapítványnak biztosítja ezt a nem kevés összeget, ezzel is segíti az önkormányzatokat és a gyermekes családokat.

Nagyon sok pedagógus vesz rész ebben a munkában, ők vezetik ezeket a táborokat és a diákok számára egy-egy tematikus nyári tábor maradandó élményt jelent, megnyit egy kaput egy kulturális terület felé, ismereteket bővít.

Bízunk abban, hogy minél több családnak tudtunk segíteni és Magyarország akkor lesz családbarát ország, ha minden téren, különösen nyáron a szabadidő hasznos eltöltésében tud az állam segíteni, de az Erzsébet Alapítvány nem csak nyáron, hanem szünetekben, osztálykirándulásokban ad támogatást.

A jövő évtől bizakodunk abban, hogy visszatérhetünk az eredeti menetrendhez, és a Balaton-parti táborokban dupla kapacitással tudjuk fogadni a gyerekeket.

Az idei nyáron a biztonság az első, ezért biztatunk mindenkit az itthoni nyaralásra, úgy ítéljük meg, hogy jelenleg a napközis táborokban valósulhat meg ez leginkább az egészségügyi biztonság.

A jelentkezés során azokat a diákokat részesítették előnyben, akik nehezebb szociális helyzetben vannak, de a keretek betöltéséig fogadtak minden jelentkezőt.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy aki jelentkezett, azok számára tudtuk biztosítani a keretet.

Arra az újságírói kérdésre, hogy lehet-e még jelentkezni Rétvári Bence azt válaszolta, hogy az Erzsébet Alapítvány honlapján lehetett gyorsított, egyszerűsített eljárásban jelentkezni, ez lezárult, hiszen hosszú ideig kitolódott a jelentkezési időpont a járvány miatt.

A nyári étkeztetésre viszont folyamatosan lehet jelentkezni, akár egyik hétről a másikra is.

Országosan közel százezer gyerek vesz részt az Erzsébet táborokban, itt a régióban a fent felsorolt településeken közel négyszáz – zárta tájékoztatóját a térség országgyűlési képviselője.