A szobi vonalon július 1-jétől változik a pótlóbuszok útvonala

A 12-es főúton, Zebegénynél fél pályán már megindulhatott a közúti forgalom. Ennek köszönhetően július 1-jétől a Nagymaros és Szob között közlekedő pótlóbuszoknak nem kell Márianosztra felé kerülni, hanem a 12-es úton haladhatnak. A buszok csúcsidőben félóránként, azon kívül óránként közlekednek – értesíti utasait a MÁV-START.

Utolsó módosítás: 2020. június 30. kedd, 20.13

A pólóbuszok menetrendje itt.

A pótlójáratok Nagymaroson és Szobon a vasútállomás elől indulnak, Zebegényben a vasúti megálló melletti parkolóban, Szob alsónál a közeli Volán buszmegállóban (Szob SZTK) állnak meg, a Dömösi átkelésnél nem állnak meg.

A közúton – főként csúcsidőben – kialakuló esetleges torlódások miatt a pótlóbuszok menetideje is növekedhet.

Forrás: MÁV-START

A Nagymaros és Zebegény közötti a hajójárat július 1-jén még egész nap közlekedik, másodikától vonatpótlás céljából már nem szállít utasokat.

A Zebegény és Szob közötti, hajóra ráhordó pótlóbusz július 1-jétől már nem közlekedik, így a zebegényi azonnali csatlakozást már nem tudja biztosítani a vasúttársaság a hajó és a pótlóbuszok között, várakozni kell.

Nagymaros és Szob között folyamatosan dolgoznak a június közei esőzések során károsodott pályaszakasz helyreállításán. Munkagépekkel a görgetegfogó támfal mögül naponta 300 köbméter hordalékot termelnek ki, melyet vasúti teherkocsikkal szállítanak el a helyszínről.

Munkálatok a földcsuszamlás helyszínén – Fotó: VácOnline

Dömösi átkelés nevű megállóhelynél az omlások során kb. 800 köbméternyi, 10-50 centiméteres darabokból álló kőtörmelék került a vasúti pályára, de a közutat és a kerékpárutat is megrongálta. Múlt héten megtisztították a kövektől, sártömegtől a vágányokat, hogy közlekedhessenek azok a munkagépek, szerelvények, amelyekkel a görgetegfogó támfal mögül termelik ki a hordalékot. A kanalas kotrógépek szabad mozgása céljából a felsővezetéket visszabontották. Az omlások következtében keletkezett károsodások helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe, a személyszállító vonatok közlekedése ettől függően indulhat újra várhatóan – ideiglenesen – csak az egyik vágányon.