Gyenge kezdés után erős visszaesés – táborszervezés a jelenlegi önkormányzat módjára

A vac.hu-n olvashattuk, hogy nyári napközis tábor indul a városháza szervezésében június 16-ával, a tanév végétől. Az önkormányzat 1 napot táboroztatott a Simon Antal Általános Iskolában, mert közben „valaki” rájött a városházán, hogy június utolsó két hetében az iskolák kötelező feladata a gyermekek felügyeletének a megszervezése. Ilyen megfontolásból június 17-től már nem táboroztattak, hiszen az önkormányzat kötelezettsége csak július elsejétől szól.

Azok a gyerekek – információink szerint közel harminc –, akik 1 napot a Simon Antal Általános Iskolában voltak nyári napközis táborban, már másnaptól mehettek vissza a saját intézményükbe a szülők és a gyerekek legnagyobb megdöbbenésére! A szakmaiatlan, felelőtlen döntések illusztris példája ez ismét! Egy kis gyermeknek nem könnyű a beilleszkedés, a barátok megtalálása, alkalmazkodás az új környezethez, felnőttekhez, tehát körültekintőbben kellene a városházán döntéseket meghozni. „Azt reméltük, hogy a gyerekeink itt biztonságban lesznek, de ahol ekkora a fejetlenség, oda rábízhatom-e nyugodtan a nyár folyamán a gyermekemet?” – kérdezte egy felháborodott szülő.

A városházáról kiszivárgott hírek szerint a tábort szervezők nem egyeztettek sem a tankerülettel, sem azokkal a tanárokkal, akik eddig aktív szerepet vállaltak a napközis tábor lebonyolításában, hanem meggondolatlanul, az akkor még fennálló járványügyi helyzet biztonsági előírásaira is fittyet hányva, elindítottak egy olyan tábort, amelyet egy nap múlva be is rekesztettek.

Információink szerint május végéig az iskoláknak be kell gyűjteni azokat az igényeket a szülőktől, hogy hányan szeretnének a napközis táborban részt venni július, augusztus hónapokban. Ezek alapján szervezik a heti turnusokat, szigorú jogszabályi feltételek között, hivatásos pedagógusok felügyelete mellett. (A jelentkezési lap, amit 2020. év május 31-ig kellett leadni)

Tudomásunk szerint ezt a feladatot az önkormányzaton belül a korábbi Intézményfelügyeleti és Humán Osztály menedzselte, gyakorlati kivitelezője pedig a Gazdasági Hivatal volt. Eddig szorosan együtt működtek azokkal a társintézményekkel, akikkel évről-évre élményekben gazdag, tartalmas nyári táborozási lehetőség biztosítására volt mód, több száz váci gyermek nem kis örömére és sok szülő megelégedésére! Jelenleg pedig a Gazdasági Hivatalnak valószínűsíthetően ez a legkisebb gondja, mivel az átszervezés miatt nem kevés a feszültség, illetve az önkormányzatnak nincsen forrása a gyermekek táboroztatásához szükséges eszközök biztosítására, valamint a pedagógusok és a napközbeni felügyeletet ellátó felnőttek bérének kifizetésére.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy ki az a vakmerő szülő, aki nyugodt lelkiismerettel bízza gyermekét az önkormányzat által szervezett nyári napközis táborba? Egyáltalán az önkormányzat képes lesz-e megszervezni az általa kötelezően ellátandó feladatot, mivel egyelőre csak a szakmai dilettantizmusról tesznek tanúbizonyságot!

A „mindent rosszul végzett az előző vezetés”-elv mentén haladó baloldali városháza munkájának eredményét érdeklődéssel várjuk, hogy miként veszik idén a nyári táborok megszervezésének akadályát. Szülői visszajelzések alapján a nyár végén szeretnénk visszatérni erre.

Kiemelt képünk: jelenet az Elem Klimov rendezte, Hurrá, nyaralunk! című 1964-es legendás, egy ideig betiltott szovjet ifjúsági filmből.