Újabb törvénytelenség a városházán – sajtótájékoztatóján Mokánszky Zoltán ismertette a részleteket

A szerdai sajtótájékoztató témája egy 2020. január 21-én volt váci képviselő-testületi ülés, ahol három olyan határozat született, amely személyem lejáratásáról szólt – kezdte a sajtótájékoztatóját Mokánszky Zoltán, a Fidesz-KDNP városi képviselője.

A Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya törvényességi felügyeleti eszközzel élt és megállapította, hogy Vác Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2020, 18/2020, 19/2020. 01.21. határozatai jogsértőek voltak.

A Törvényességi Felügyeleti Főosztály álláspontja szerint a testület a határozathozatallal megsértette a rendeltetésszerű joggyakorlás előírásait, amely minden önkormányzati szereplőt arra kötelez, hogy a számára törvényben biztosított jogosultságot csak az eredeti céljaival összhangban alkalmazza.

Ennek a követelménynek a testület a döntéshozatala során meg kell felelnie. A Törvényességi Felügyeleti Főosztály megállapította, hogy

a képviselő-testületi határozat felelőseként képviselő nem jelölhető meg, ennek következtében a Vác város képviselő-testületi döntések előkészítői felé törvényességi felügyeleti eszközzel élt

– ismertette a felügyeleti hatóság állásfoglalását a képviselő.

Mokánszky Zoltán, a 2020.06.17-én megtartott sajtótájékoztatóján – Fotó: VácOnline

Hozzátette: véleményem szerint az önkormányzat jegyzőjétől elvárható – mint a törvényesség őrétől –, hogy olyan döntések meghozatalára ne kerüljön sor, amelyek a törvényeknek nem felelnek meg. Ez alapján megállapítható, hogy a 2020. január 21-én kelt, fent jelölt képviselő-testületi határozatok jogsértő rendelkezéseket tartalmaznak. Ezek alapján elvárható, hogy a jövőben csak olyan határozatok meghozatalára kerüljön sor, amelyek tartalma következetesen megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. Vác polgármesterétől és jegyzőjétől elvárható, hogy a döntések meghozatalakor következetesen tartsák be a jogszabályban foglaltakat.

Az elmúlt nyolc hónapban szinte napi szintű az a politikai lejáratás, karaktergyilkosság, és hamis információk, amely a baloldali koalíció politikai ellenfeleit éri, ez mindennapi eszközzé vált, előttük a politikai korrektség ismeretlen fogalom, mert a polgármester asszony a heti beszámolóiból rendszeresen kifelejti, hogy a Kormányhivatal – már nem először – törvényességi felügyeleti eszközzel élt. Nem hozták nyilvánosságra most sem, felhívom a baloldali koalíció tagjainak figyelmét, hogy hagyják abba a politikai ellenfelek lejáratását és próbálkozzanak meg azzal, hogy tartsák be azon vállalásokat, amelyeket 2019-ben a választóiknak megígértek – adott hangot felháborodásának Mokánszky Zoltán.

Újságírói kérdésre, ami azt firtatta, hogy ez a gyakorlatban mit jelent, van-e valami következménye e határozatnak a testületre nézve, a képviselő úr a válaszában kifejtette, hogy mivel nem jogász végzettségű, de abban bizonyos, hogy

a Főosztály határozatában kifogásolt rendelkezések valóban jogsértőek voltak, tehát ez azt jelenti, hogy ezek a határozatok nem állják meg a helyüket.

Másik kérdés arra irányult, hogy mi volt ezeknek a határozati javaslatoknak a tartalma?

Mokánszky Zoltán elmondta, hogy a baloldal bocsánatkérésre akarta kényszeríteni egy, a főtéri ásatásokkal kapcsolatban ezelőtt húsz évvel tett kijelentéséért. „Ezzel akartak meghurcolni a város polgárai előtt. Szimpla lejáratásról és ellehetetlenítésről volt szó. Az én elvem az, hogy a képviselőnek a városért mindent meg kell tennie, de ebbe nem tartozik bele a politikai ellenfelek lejáratása. Teljesen mindegy, hogy milyen színű a testület, közösen kellene a városért munkálkodnunk” – mondta a jobboldali képviselő.

Mokánszky Zoltán – Fotó: VácOnline

További újságírói kérdések immár más témában hangzottak el:

– Mi a helyzet a városházi felújítással?

– M.Z.: Tisztasági festésnek minősítette a jelenlegi vezetés a 300 éves barokk épületben a falak kivételét, nyílászárók áthelyezését, örökségvédelmi bejelentési és engedélykérési kötelezettségének sem tett eleget a város. Ebben az ügyben az örökségvédelmi hivatal felhívással élt a baloldali koalíció által vezetett város felé. Osztrák kisvárost ígértek, meg lehet nézni az első beruházásukat, a vasútállomás parkolójának kibővítését, az első eső megmutatta, hogy a vízelvezetéssel sem voltak képesek megküzdeni.

– Megtörtént-e a kórház felújítással kapcsolatos telekcsere?

– M.Z.: Nem avatnak be semmibe bennünket, az ellenzéket, nem vonnak be a döntéseikbe, hiába állítják az ellenkezőjét. Semmilyen egyeztetés az elmúlt három hónapban nem volt. Hogy saját hatáskörben döntött-e a polgármester asszony ebben az időszakban, vagy kivel egyeztetett, nem tudom. Kórházzal kapcsolatban sincs semmi információm. Azt tudom, hogy nagyon sokan megkerestek például a busz menetrenddel kapcsolatban, a járatmódosítások nem a vonat menetrendhez igazodnak, nem tudom, kivel egyeztettek, de úgy tűnik, ez sem sikerült valami fényesen.

– Önnek, mint képviselőnek nem áll jogában a polgármester asszonnyal személyesen ezekről a kérdésekről beszélni, dokumentumokat elkérni, egyeztetni?

– M.Z.: Személyesen háromszor szerettem volna vele beszélni, egyetlen egyszer sem fogadott, a portánál tovább nem engedtek be a hivatalba és a titkárságról jöttek le átvenni azt a levelet, melyet én magam szerettem volna átadni.

Képviselőként nem mehettem be a városházára. Az átadott személyes adat kiadását kérő levelemre és a többi levélben foglaltakra a mai napig nem kaptam választ.

Mokánszky Zoltán, a 2020.06.17-én megtartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszol – Fotó: VácOnline

***

A Váci Napló Online megkeresésére a városháza nevében az elhangzottakra Ferjancsics László (Együtt Vácért) alpolgármestere reagált. Ő újra elővette a baloldal unos-untalan hangoztatott Mokánszky-ellenes vádjait, amiket sohasem tudtak igazolni, de karaktergyilkossági-kísérletre viszont mindig alkalmasnak bizonyultak.

„Ha ezek a vádak életképesek lennének, akkor már az állítólagos „ügyek” rég bíróság elé kerültek volna, de nyilvánvaló igaztalan voltuk miatt sohasem fognak oda jutni.

Ferjancsics László Vác egyik nagy mestere volt mindig a hazugságmantrák újra és újra ismételgetésének, politikai barátai és ellenfelei kiismerhették e módszerét a hosszú évek alatt, ez mégsem akadályozza meg őt abban, hogy mindig újra és újra igaztalan vádakkal álljon elő” – mondta megkeresésünkre e vádakkal kapcsolatban Mokánszky Zoltán képviselő.

Ferjencsics a lapnak azt nyilatkozta, hogy a felügyelet részéről „a jegyzőt tájékoztatták szakmai álláspontjukról, mely azonban nem tekinthető kötelező jogi iránymutatásnak.” Amennyiben ez így lenne, akkor vajon mit jelenthet a „törvényességi felügyeleti eszközzel élt a kormányhivatal” kifejezés?

A szekrényből kidőlő csontvázakról is beszélt az alpolgármester, amikor a város múltját emlegette, de az aljas vádaskodáson kívül szemmel láthatóan egyet sem találtak igaznak!

Úgyhogy bocsánatkérésre egyelőre Ferjancsics Lászlónak lenne oka ebben a városban

– zárta a rövid interjút Mokánszky Zoltán.