Nem térkép e táj – idén is együtt ünnepelték három falu hívei a csekei búcsút

A Kisnémedi település külterületén található a csekei, Szentháromság tiszteletére szentelt kápolna. A három község mértani középpontjában található kápolnaromtól gyönyörű kilátás nyílik a térségre: Vácdukára, a Naszály-hegyre, a Dunára és a környező dombokra is.

A csekei kápolna 1796-ban épült, ami mára nagyon leromlott, elhanyagolt állapotban van, mára csupán néhány falmaradvány maradt csak az épületből.

Az 1796-ban épült csekei kápolna és a mai romjai – Fotó: 811. Szent József cserkészcsapat

Építését a kápolna alatt található egykori Cseke község lakói kezdeményezték. A falu határában, Csekepusztán 1769-ben a Muslay család épített késő barokk kápolnát. Mára már csak néhány „lakója” van a településnek, jórészt inkább gyümölcsösök találhatók itt.

Az idősebbek elbeszélése alapján még negyven évvel ezelőtt is megtartották a környék településeinek részvételével a kápolna Szentháromság vasárnapi búcsúját.

A kápolnának szép harangtornya volt a korabeli fényképek alapján, harangja nagyobb ünnepek alkalmával immár a rádi plébániatemplom tornyában szól.

2007-ben néhány lelkes fiatal, a váci 811-es cserkészcsapat és a környező települések lakossága segítségével a kápolna körül található bozótost kiirtották, és sok év után ismét megtartották a kápolna búcsúját, ahogy azóta már minden évben. – Fotó: 811. Szent József cserkészcsapat
Meseszép út vezet a kápolnához – Fotó: 811. Szent József cserkészcsapat

Szentháromság vasárnapján, június 7-én három falu – Rád, Vácduka, Kisnémedi – hívei gyűltek össze idén is a csekei kápolna  romja mellé, a dombon lévő tisztásra, ahol Rolik Róbert vác-deákvári és rádi plébános mutatott be szabadtéri szentmisét.

A szentmisét celebráló Rolik Róbert atya szentbeszédében a Szentháromságról és az ünnep jelentéséről beszélt. „A Szentháromság lényege az Atya, a Fiú és a Szentlélek egysége és szeretetkapcsolata, ez az egység kell, hogy az életünket áthassa” – biztatott a plébános, és emlékeztetett arra, hogy minden keresztvetéskor megvalljuk a Szentháromság egy Istenbe vetett hitünket. Kérte, tudatosítsuk ezt mindig magunkban.

Rolik Róbert vác-deákvári és rádi plébános mutatott be szabadtéri szentmisét. – Fotó: 811. Szent József cserkészcsapat

A szertartás alatt népénekek és gitáros énekek egyaránt felcsendültek, hogy minden jelenlévő be tudjon kapcsolódni a szertartásba. Az áldást követően még sokat időztek a régi kápolna romjainál, imádkoztak, beszélgettek.

Néhány fiatal lelkesedését látva az a remény érlelődött meg e sorok írójában, hogy talán ez a hegytetőn lévő kis kápolna egyszer új köntösben fogadja majd a megfáradt, Istent kereső vándorokat.

Forrás: Váci Egyházmegye, Bölönyi Gabriella beszámolója