A Magyar Nemzet két írásában is foglalkozik a közterületeink karbantartása kapcsán hozott megszorító rendelkezésekkel

A Magyar Nemzet két írásban is foglalkozott a váci közterületek karbantartása kapcsán hozott megszorító rendelkezésekkel: a BELFÖLD rovatban kedden jelent meg Kincses Krisztina Újabb megszorítás Vácon – A lakóknak kellene karbantartani a közterületeket című írása és szerdán a lap TOLLHEGYEN vélemény rovatában Pilhál György Ilonkával elszaladt a ló című cikke. Az alábbiakban röviden szemlézzük az egészében is olvasásra érdemes két írást.

 

MN – Újabb megszorítás Vácon

Kincses Krisztina keddi cikke kifejti azt a váci helyzetet, hogy a városháza úgy módosította a már létező önkormányzati rendeletet, hogy megnövelték a lakosságra háruló tisztítandó terület nagyságát, sőt ellenőrzéseket, pénzbüntetéséket is kilátásba helyeztek. E rendelet teljesen figyelmen kívül hagyja az életkort, a lakosok egészségi állapotát és anyagi kondícióit, valamint azt, hogy számos helyen irreális méretű területet – városszerte összesen háromszázezer négyzetmétert – kell majd gondozniuk az ingatlantulajdonosoknak az önkormányzat helyett.

Az írásban megszólaltatja Mokánszky Zoltán képviselőt, aki szerint a rendeletmódosítás egy burkolt adóemelés azoknak, akik kertes, családi házas övezetben, illetve a belvárosban laknak. – A városvezetés előzetes egyeztetés nélkül módosította a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletet. A hatástanulmányban azt írták, hogy ez „társadalmi hatást nem von maga után”, ami önmagában nem igaz, mert a városi polgárokkal akarják tisztán tartatni a város egy részének közterületeit – nyilatkozta a lapnak a képviselő.

A városlakók arra is panaszkodnak, hogy miközben évi húszezer forint kommunális adót fizetnek, most a korábban 50 forintba kerülő zöld zsákok árát is megemelték, 180 forintra.

A rendeletmódosítással így két-háromszorosára nőnek a lakosság kiadásai, hiszen az önkormányzat – büntetés terhe mellett – a karbantartáshoz szükséges eszközök megvásárlását is a városlakókra terhelné.

A cikk kiemeli, hogy egyre szaporodnak Vácon a botrányos ügyek, Matkovich Ilona, Vác polgármestere és az őt támogató baloldali koalíció döntései lépten-nyomon a városlakók felháborodásába ütköznek. Legutóbb Rétvári Bence, Vác város KDNP-s országgyűlési képviselője tett közzé Facebook-oldalán egy videót, amelyben jogsértőnek és embertelennek nevezte, hogy a balliberális városvezetés a koronavírus-járványra hivatkozva több városi alkalmazott fizetését száz százalékkal, nulla forintra csökkentette. Az államtitkár az ügyben a munkaügyi hatósághoz fordult, a vizsgálat pedig megállapította, hogy

a váci városvezetés jogsértő módon vette el az emberek fizetését, ezért az alapbért legkésőbb július 3-ig visszamenőlegesen is, mindenkinek ki kell fizetni.

***

MN – Ilonkával elszaladt a ló

Pilhál György ismert, a baloldallal szemben mindig következetesen karcos stílusában arra a következtetésre jut az eset kapcsán, hogy hősnőnk, aki hajdan újságíróként kereste kenyerét – a Magyar Narancs és a Népszabadság hasábjain

addig ostorozta a hatalmi önkényt, míg beleszeretett.

Fütyül az őt ért sorozatos kritikákra, teszi, amit tesz mindenféle előzetes egyeztetés nélkül, figyelmen kívül hagyva a lakók korát, egészségi állapotát, jövedelmét, úgy módosít helyi rendeletet, hogy megnöveli a szóban forgó területek nagyságát, nem törődik azzal, hogy a szükséges eszközök megvásárlásáról a lakóknak kell gondoskodnia. És hogy mindez rendben menjen, szigorú ellenőrzéseket, pénzbüntetéseket is kilátásba helyez…

Apelláta nincs, kegyelem odafönn.

A szerző keserűen morfondíroz azon, hogy „később talán a pallosjogot is megszavaztatja magának Ilona asszony. Pénzt is verethetne…”

A magát igazi demokratának nevező „tüzes asszonyka” éppen csak átvette hivatalát, azonnal emelésekbe fogott. Legelőször a saját fizetését emelte meg, majd a közterheket: ötven százalékkal a kereskedők építményadóját, harminccal az ipari vállalatokét. Tervbe vette a reklámadó bevezetését is, majd a járványra hivatkozva több városi alkalmazott bérét nulla forintra csökkentette. További részletekről keveset tudunk, ugyanis szájzárat helyezett az önkormányzat munkavállalóira.

Gyorsan és könnyen bele lehet szeretni a hatalmi önkénybe,

állapítja meg az eset tanulságát levonva vélemény cikkében Pilhál György.