Trianon 100 – Tisztelet a hűségért

A budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2020-ban, a „Nemzeti Összetartozás Évében”, Trianon 100. évfordulóján a témában Összetartozunk! címmel reprezentatív kiállítássorozatot tervez. Bicskei Zoltán (Délvidék, Magyarkanizsa), a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja egy filmetűddel vesz részt a későbbiekben sorra kerülő kiállításon, amelyben a Börzsöny és Dunakanyar muzsikusainak műveit használta fel: Pál István énekel és Szabados György zenéi szólalnak meg.

A kiállításon száz jeles kortárs magyar alkotót kértek fel, hogy egy-egy mű formájában fogalmazza meg és küldje útjára művészi üzenetét, hirdetve az emlékezést, az összetartozást és a magyarság közös jövőjét a Kárpát-medencében és a nagyvilágban.

A négy és fél perces kisfilm idén március elején elkészült és mint alkotója írja:

„Valójában hálaadás a hűségnek. Mindazoknak, akik hűek maradtak az életet meg- és fenntartó mögöttes erőkhöz. Amiből oly sokat megszegünk és ami nélkül nincs élet. És nélküle mi sem lennénk itt ma.”

A filmnek – mely valójában egy fohász, költői formában – Hozzád sóhajtunk a címe. Operatőr, vágó: Iván Attila.

Az alkotás június 4-én, illetve a dátumhoz közeli napokban többször is látható lesz a Duna TV-ben, illetve más MTVA-csatornákon, valamint különféle világhálós oldalakon.