Zavar az önkormányzati propagandagépezetben: lejárató oldalt üzemeltetnek a váciak adójából?

Az október óta több fronton is megerősített önkormányzati kommunikációs rendszer néhány héttel ezelőtt véletlenül elszólta magát. Az ESTV híradójában bevallották, hogy az önkormányzat bizony politikai lejárató blogot is üzemeltet. Feltételezhetjük, hogy mindezt a váciak pénzéből.

A lapunkat ért támadások nemcsak megerősítik küldetéstudatunkat, hanem sok váci polgárnak is felhívják a figyelmét arra, hogy még akad egy portál Vácon, amely nem rogyott térdre az önkormányzati nyomás hatására.

Több olvasónk küldött anyagokat az utóbbi napokban és hetekben, mint bármikor máskor, amiket minél hamarabb igyekszünk feldolgozni.

Így kaptuk azt tippet is, miszerint az ESTV egyik híradójában nyilván egyfajta freudi elszólásként közölték, hogy a váci városvezetés a Váci Hírlap nevű blogon reagált a váci Fidelitas által nyilvánosságra hozott eltitkolt városházi felújításokra. Nyilván ezt a felújítást nem posztolgatták büszkén, titokban akarták tartani. Nem csak azért, mert sok váci lakos szerint a felújításra költött pénzt akár a lenullázott fizetésű intézményi dolgozók megkaphatták volna, hanem mint kiderült, a műemlékvédelmi szabályokat is megszegték az eltitkolt felújítással.

Az ESTV április 22-i híradója így fogalmaz (1:56-tól):

„A felvetésre a Városháza reagált a Váci Hírlap nevű Facebook portálon keresztül”.

Megfogalmazódik bennünk pár kérdés:

  • Pontosan ki reagált a „városháza” nevében?
  • Városháza vajon miért nem a weboldalán, a hivatalos (bár sokszor lejárató anyagok közlésére fenntartott) Facebook-oldalán reagált?
  • Miért nem merték felvállalni az egyenes válaszadást?

Feltételezhető, hogy az ESTV (önkormányzati tulajdon) valamely városvezetőtől kapott utasítást, hogy szemlézze azt a Váci Hírlapot, melynek írója ismeretlen és heti szinten klasszikus lejárató anyagok megjelenítésének színhelye.

A kérdésünk tehát:

  • Mióta reagál a váci városvezetés egy impresszum nélküli (azaz szerző, kiadó, elérhetőség minimumát sem tartalmazó) tehát sajtónak sem tekinthető lejárató blogon?
  • Vajon az önkormányzati propagandagépezet a váci adófizetők és megvont bérű intézményi dolgozók pénzéből több médium mellett lejárató oldalt is üzemeltet?
  • Nem elég, hogy a váciak fenntartásában működik a Váci Hírnök, az ESTV, a Vác.hu és az önkormányzati Facebook oldal, melyet az utóbbi időben már fizetett hirdetésként reklámoznak?