Újabb enyhítések – Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány

Gulyás: újabb enyhítések, Pest megye a többi megyével azonos szabályok alá esik

 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Gulyás Gergely online sajtótájékoztatón közölte,

a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány.

A kormány megállapította, hogy az elmúlt napokban csökkent a halálesetek, a megbetegedések és az aktív fertőzöttek száma. Ez annak köszönhető, hogy Magyarország polgárai betartották a védelmi intézkedéseket, korlátozásokat – mondta,

külön köszönetet mondott a budapestieknek és a Pest megyeieknek.

Szerinte az élet visszaigazolta a 11 nappal ezelőtt a vidéki megyékre vonatkozó eltérő szabályozás bevezetését. A lazítások nem vezettek ahhoz, hogy a fertőzés tömegessé vált volna vidéken; a legtöbb fertőzött továbbra is Budapesten van – közölte.

Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők

– közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Kifejtette: az esküvőkön, lagzikon a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

***

Orbán: megvannak az élet újraindításának feltételei

 

Az élet újraindításának feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő emlékeztetett: két hete vidéken már enyhültek a korlátozások, most Pest megyében is ez történik. Budapest a nagy kérdés, itt van a legtöbb fertőzött és halálos áldozat, és az óriási népsűrűség miatt a rossz döntések korrigálásának lehetősége itt a legnehezebb – mondta.

Úgy látja, a fertőzöttek számának alakulása azt mutatja, hogy az élet újraindításának feltételei Budapesten is megvannak, de mindenkinek felelősen kell viselkednie.

Szombat délelőtt még egyeztet kormányon kívüli szakemberekkel, majd délután megszülethet a döntés a budapesti lépésekről

– közölte.

(MTI)