Új renddel, a fokozatosság betartásával indul meg lassan az egészségügyi ellátás Vácon

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter 2020. május 4-től elrendelte az egészségügy újraindítását, ezzel együtt az ellátás új rendjét – írta meg a Jávorszky Ödön Kórház honlapja.

A járványügyi helyzethez igazodva, fokozatosan és szigorú intézkedések betartása mellett történik intézményünkben is a betegellátás.

  • A nem akut (sürgős) ellátás újra indítása első lépésben telefonos vizit, illetve távkonzultáció útján történik. Telefonkonzultáció alapján az orvos rendelkezhet a kórházi beutalásról, szakrendelésre történő előjegyzésről.
  • A járóbeteg-szakellátás telefonos előjegyzés alapján kezdődik. A szakrendelésre kizárólag az adott szakrendelés orvosa adhat időpontot. A központi előjegyzés átmenetileg szünetel.
  • A szakrendelőben bevezetett „előszűrés” továbbra is működik. A vizsgálatra érkező betegeink a bejáratnál elvégzett testhőmérséklet mérést, kérdőív kitöltését követően, szájmaszkban mehetnek az adott szakrendelésre.
Illusztráció a Jávorszky Ödön Kórház honlapjáról
  • A tervezett magas kockázatú járóbeteg beavatkozások (orr-torok, garatleszívás, endoszkópos vizsgálatok, fül-orr-gégészet minden betegvizsgálata, ultrahang vizsgálat) csak negatív SARS-CoV-2 vírus PCR vizsgálat birtokában végezhetők.
  • A Központi Diagnosztikai osztály (RTG, ultraahang, CT) átmenetileg, betartva a fokozatosság elvét, csak szakorvos indikációja alapján, az általa egyeztetett időpontban végez tervezett vizsgálatokat.
  • A szigorú betegfogadási rend betartásának érdekében kérjük, hogy az előjegyzett, megbeszélt időpontra pontosan érkezzenek. Ellenkező esetben új időpontot szükséges kérni. Megfelelő időt hagyunk betegeink vizsgálatára. Óránként maximum négy beteg előjegyzése történhet meg, így a váróteremben kialakuló esetleges tumultus is elkerülhető. Kérjük, hogy amennyiben a beteg állapota engedi, kísérő nélkül érkezzen a vizsgálatra. A várakozás ideje alatt próbálják meg a legalább 1,5 méteres távolságot tartani.
  • A szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerülnek.
  • A fertőzés terjedésének visszaszorítását szolgálják azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét: a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad; a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani, és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet. Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.
  • Kérünk minden vizsgálatra, kontrollra, szakrendelésre, Sürgősségi Betegellátó Osztályra érkező beteget és kísérőt, hogy belépéskor és kilépéskor minden esetben vegyék igénybe a kézfertőtlenítő készülékeket!

Kiemelt kép: Jávorszki Ödön Kórház – Fotó: Magosi Márk