Komolyzenei karantén koncertekkel ajándékozza meg a Vác Civitas Zenekar a Dunakanyar lakóit (videó)

Az EMMI pályázata révén megvalósuló komolyzenei projekt valódi lelki táplálékot nyújt a panelházak ablakaiból és a kis falvak terein meg-megálló érdeklődő hallgatók számára. A Vác Civitas Zenekarának rezes kvintettje a Dunakanyar településein ad immár rendszeresen szabadtéri karanténkoncerteket – az egészségügyi szabályok betartásával és a hatóság engedélyével. Szerdán Nagymaroson jártak, ott igyekeztek muzsikájukkal közelebb hozni az embereket egymáshoz. 

Az előtte lévő váci koncertek egyikén a Vasárnap.hu riportere, Gável András kérdezte Sándor Bencét, a zenekar művészeti vezetőjét az első koncertek tapasztalatairól, ebből idézünk néhány gondolatot.

A karnagy elmondta, hogy a karanténkoncertjeik szabadtéri helyszíneit mindig úgy választják meg, hogy az érdeklődők akár a saját lakásuk ablakából is követni tudják azokat.

„Néhányan körbe is állnak bennünket, természetesen betartva az egészségügyi előírásokat. A többség azonban az ablakból hallgatja az általunk játszott muzsikát – mesélt az élményeiről Sándor Bence.

Az első turné során a Dunakanyar gyönyörű helyszínein játszottak, illetve készülnek még további koncertekre

Vácon, Nagymaroson, Zebegényben, Szobon, Ipolydamásdon, Márianosztrán és Kemencén.

„Óriási öröm elmenni ezekre a településekre, hiszen az ingerszegény környezetükben, a négy fal közé bezárt emberek kaphatnak valamit, a zene képes az eddigi távolságot áthidalni, kapcsolatot teremteni az előadók és a közönség között. Mi pedig szívesen vállaljuk ezt a szolgálatot. Öt fős, rezes kvintettel megyünk az egyes helyszínekre. Olyan műveket játszunk, amelyek közismert, populáris, komolyzenei művek. Így a műfaj iránt még nem érdeklődők is szívesen hallgatják azokat. Elgondolkodtunk, hogy ezt a művészeti tevékenységet a járványidőszak megszűnését követően is érdemes lenne folytatni, mert több szinten is sokat ad a minket hallgató közösségnek” – hangsúlyozta a karnagy úr.

A koronavírus-járvány távolságtartásra kényszerített bennünket, de úgy tűnik, hogy sok tekintetben a legjobb énünket hozza ki e helyzet: szolidaritás, adakozás, összefogás, örömszerzés ideje is köszöntött be ránk. E koncert is méltán példázza ezt.

Fotó és videó: Magosi Márk