Bemutatjuk: a szélsőségek embere Sződligeten – Juhász Béla polgármester, aki a járványból is politikai hasznot akar húzni

Járvány van. Nem csak itt, nálunk Magyarországon, de az egész világban. És úgy tűnik, a java még csak most jön. Ilyenkor pedig felelős vezetőkre van szükség nem csak az ország, de a települések élén is. Olyanokra, akik nem csak szavakban, de tetteikben is az emberek biztonságát, és a törvényes rend betartását tekintik elsődlegesnek. Ez az, ami a balliberális politikusoknak úgy látszik, mind országos, mind pedig helyi szinten nehezükre esik. Most, amikor igazán nagy szükség lett volna az összefogásra, az ellenzéki pártok a széthúzást választották, amikor a demokrácia védelmére hivatkozva – valójában a politikai haszonszerzés reményében – nem szavazták meg a parlamentben azt a törvényjavaslatot, ami megkönnyítette volna a koronavírus elleni azonnali és hatékony védekezést. Úgy tűnik nincs ez másképp a balliberális politikusok által vezetett településeken sem.

Sződliget alig 10 km-re fekszik délre Váctól, és úgy látszik, a polgármesteri praktikák ott is hasonlóak, mint Matkovich Ilona városában. Juhász Béla, Sződliget polgármestere egészen parádés módon változtatja véleményét, stílusát, mindig éppen annak megfelelően, ahogy attól nagyobb politikai hasznot remél, és a szélsőségességtől sem riad vissza, legyen szó akár felháborodásról, akár gúnyolódásról. Nem csoda, ha sokunknak erről Matkovich jut az eszébe, aki a kampányban kedves, békeszerető álarcban tetszelgett, október óta azonban botrányokkal teletűzdelve vezeti Vácot, nem tűrve a sajátján kívül semmilyen más véleményt. A párhuzamosság nem lehet véletlen, Juhász Béla lényegében Matkovich Ilona „politikai mentora”, a momentumos polgármester furcsa példáit látjuk viszont sorra Vácon is.

Azt gondolhatnánk, a koronavírus okozta járványhelyzet talán mindenkit egy kis önfegyelemre int, még a polgármestereket is. De Juhász Bélára ez nem igaz, ő az elmúlt hetekben is folytatta azt, amit eddig is csinált: továbbra is össze-vissza beszél, gúnyolódik, tájékozatlanul osztogat meg mindenfélét Facebook-oldalán, pillanatnyi hangulatához illeszkedően hoz meg fontos, mások életét befolyásoló döntéseket, miközben most mindenkinek az lenne az érdeke, hogy egyértelmű iránymutatásokat kapjon. Úgy látszik, a momentumos polgármesternek az emberélet megvédésénél fontosabb az, hogy mindenáron rá figyeljenek.

Juhász Béla nemrég kommentelte azt Facebook-on, hogy „Aki nem a mesecsatornákat nézi a tévén, vagy rádiót is hallgat néha nem csak rigófüttyöt, azok már mind értesültek a kérésről. Az önfegyelem hiányzik, nem a tájékoztatás.” Mindezt válaszként küldte egy lakosnak, aki javasolta, hogy jó lenne az időseket papír alapon is tájékoztatni a koronavírus-helyzetről, hátha úgy jobban eljut hozzájuk az, hogy most a legérdemesebb otthon maradni. Úgy látszik, Juhász polgármesterként nem érezte kötelességének, hogy segítse a települése idősebb polgárait ebben a nehéz helyzetben, hanem inkább cinikusan odaszúrt azoknak, akik jobbító szándékkal javaslatot fogalmaznak meg, vagy támaszra lenne szükségük egy ilyen helyzetben.

Ugyanezen a napon, a település hivatalos oldalának profiljával (Sződliget, ahol jó élni) nem kevés gúnnyal közölte Facebook-on, hogy elmegy bevásárolni azoknak, akik házi karanténban vannak, és mindezt jó lenne minél hamarabb elkezdeni, hogy belejöjjön a gyakorlatba. Nehéz másként értelmezi az írást, mint cinikus odaszúrásként az Operatív Törzs és a kormány javaslata irányába, miszerint a gyógyszerkiváltások és bevásárlások átvállalásával tudjuk segíteni idős honfitársainkat. Mindezek alapján Juhász annyira felháborodott azon, hogy segítenünk kellene egymásnak, fiatalabbak az idősebbeknek, és mindezt az önkormányzatoknak kellene megszervezni helyben, hogy nem tudott másként reagálni, csak szokásos szélsőséges stílusában egy nagy adag gúnyolódással. Éppen ebben a helyzetben, amikor emberéletekről van szó.

De Juhász Béla itt nem állt meg a kormány kritizálásában és a központi járványügyi intézkedésekből való gúnyűzésben. Három nappal később kapva kapott az alkalmon, és csak azért, hogy ismét úgy tűnjön, hogy ő egymaga mennyivel okosabb az egészségügyi, járványügyi, rendészeti szakembereknél, mártír módjára kihirdette Facebook-on, hogy minden sződligeti lakos számára szerez szájmaszkokat, így megkezdi az igényfelmérést. Ugye érezzük, hogy kezd önmagával is vaskos ellentmondásba keveredni a mindent mindig mindenkinél jobban tudó momentumos polgármester?

Juhász Bélának azonban ez sem volt elég, addig törte a fejét további intézkedések kitalálásán, míg azzal az országos – persze ellenzéki – médiába be nem kerül. Ez nem is sokkal később sikerült is neki, ugyanis meghozta polgármesteri határozatát, amelyben különböző társadalmi csoportokra részleges kijárási tilalmat rendelt el március 25-ével kezdődően, ezt a balliberális országos felületek pedig nagy szeretettel át is vették. Meg sem lepődünk már ezen a polgármesteri határozaton, valószínűleg Juhász Béla feltűnési viszketegségében már nem tudott mást kitalálni, mint ezt, csak azért, hogy írjon róla az országos sajtó. Azt már például elfelejtette, hogy totális önellentmondásban vannak a cselekedetei, hiszen míg a bevásárlási, gyógyszerkiváltási segítség szerinte nevetséges, addig a teljes tiltás – ha a polgármester találja ki – bezzeg rendben van.

De Juhász Béla azt is elfelejtette felelős városvezetőként megnézni, hogy kijárási tilalmat a kormány rendelhet el, nem a polgármester. Szerencsére gyorsan a segítségére sietett momentumos politikustársa, Balogh Csaba, Göd polgármestere, és posztjával virágnyelven, kedvesen megcáfolta Juhász Bélát. Külön vicces, hogy néhány héttel korábban épp Juhász Béla osztott meg egy jogi tájékoztatót Facebook oldalán, amelyet a Soros György által támogatott TASZ készített. Ebben a tájékoztatóban a TASZ is leírja, hogy a kijárási tilalom részletes szabályait a kormány rendeletben határozza meg. Azaz ő maga sem olvassa el azt, amit megoszt, vagy elképesztő tempóban felejti el azt, amit olvas… Ki tudja, melyik a kevésbé rossz, főleg ezekben az időkben.

Abba bele sem merünk gondolni, hogy esetleg tudatosan hoz jogszabályba ütköző intézkedéseket Juhász Béla. Hiszen ez olyan felelőtlen magatartás lenne, ami alapjaiban kérdőjelezné meg azokat a demokratikus elveket, amelyekért párt és elvtársai oly nagyon aggódtak az elmúlt években.

Juhász Béla néhány hetes Facebook-tevékenységéből is jól látszik, neki mindegy, mi történik Sződligeten, neki mindegy, segít-e vagy árt az ott élő állampolgároknak, neki mindegy, hogy önellentmondásokba keveredik-e, számára csak az a lényeg, hogy ellentmondhasson a kormánynak, és minél többen beszéljenek róla. Valójában azonban ő nem más, csak egy kaméleonpolgármester, aki olyan gyorsan változtatgatja a véleményét és az intézkedéseinek irányait, ahogy a szél fúj, hiszen csak egy dolog vezérli – még önellentmondások árán is –, hogy szélsőséges nézeteinek bármikor hangot adhasson.