Titkosításról, átláthatatlanságról döntött a váci képviselőtestület

Kiemelkedő jelentőségűre sikeredett a január 21-i képviselő testületi ülés Vácon. Az új városvezetés ugyanis arról döntött, hogy Matkovich Ilona polgármester asszonynak nem kell beszámolnia a váciak felé egyes közérdekű tárgyalásairól.

Bár a kampány során Matkovichék az átláthatóság és az állampolgárokkal való párbeszéd elengedhetetlenségét hirdették lépten-nyomon, mióta hatalomra kerültek, egészen máshogy viselkednek. Emlékezhetünk arra, amikor az ESTV Nagyító c. műsorában nyilatkozta azt a polgármester, hogy mennyire bosszantják őt az újságírói megkeresések, de arra is, amikor decemberben bevezette a hírhedtté vált „szájzár-rendeletét”, ezzel törölve el a vélemény- és szólásszabadságot Vácon. Most pedig újabb lépés történt a titkosítások irányába: a polgármesternek nem kell beszámolnia arról, hogy mit tárgyal a várost és a váciakat érintő ügyekről Karácsony Gergellyel.

A januári ülésen elfogadott határozat ugyanis így tartalmazza a polgármester feladatait: 16/2020.(I.21.) sz. Képviselő-testületi határozat, 3.) „Vác város Önkormányzat Képviselő-testülete nem kéri fel Matkovich Ilona polgármestert, hogy a tárgyalásokról a váci polgárokat, illetve a Képviselő-testületet tájékoztassa.”

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja által benyújtott előterjesztés célja pont az lett volna: kötelezze a polgármestert arra, hogy a váci ingázók érdekeit képviselje Karácsonyéknál, vesse fel, hogy Vác tiltakozik az ún. „dugódíj” bevezetése ellen, és erről rendszeresen számoljon is be valamilyen formában.

Azaz Matkovich csinálhat bármit, mondhat bármit, annak utánajárni, az igazságot megtudni már nem fogjuk. Felmerül a kérdés: ha nincs semmi titkolnivalója polgármester asszonynak, akkor miért nem tiszteli annyira a váciakat, hogy elmondja nekik, hogy kivel miről tárgyal? Vagy azt kell gondolnunk, hogy titkol valamit?

Úgy tűnik, Vácon is elkezdődik a titkosítások kora, és itt az átláthatatlan baloldali városvezetés.