Erre még mi se számítottunk: polgármesteri részleges beismerő vallomást kaptunk színház ügyben

„Helyreigazítási közlemény” címmel kínos magyarázkodást juttatott el szerkesztőségünkbe Matkovich Ilona, melyet teljes terjedelmében közlünk a fejléctől a pecsétig. Matkovich szerint nem kínos, ha hetekig ülnek az iratokon, és jelentős késedelemmel nevezik ki az intézmények új vezetőit, ráadásul az elődöt továbbra se törölték a cégbíróságon.

A VácOnline-on korábbi, „Alkalmatlan városvezetés: Két hét alatt se tudták bejegyezni az új színházigazgatót” című cikke kapcsán Matkovich Ilona – szintén közel két hét után – helyreigazítási kérelmet küldött. Hogy mit kér helyreigazítani, az a lenti leveléből kiolvasható.

De nézzük, miket nem kér helyreigazítani a cikkből, amiket ezek szerint ő is beismer:
–          a  Váci Dunakanyar Színház új igazgatóját a két hét alatt sem sikerült a városvezetésnek a bíróságon bejegyezni, pedig ez a folyamat elektronikusan néhány kattintás
–          óriási erőkkel támadták az előző igazgatót, még “szájzár rendeletet” is hoztak az elhallgattatására
–          amatőr hibákat követnek el

Matkovich Ilona levelével azonban lényegében beismerte, hogy valóban nem adták be rögtön a színházigazgatói változásbejegyzést a cégbíróság felé. Levelében arra hivatkozik, hogy a törvény szerint van rá 30 napja, tehát az utolsó nap is beadhatja. Jogilag lehet, de ha a felelős vagyongazdálkodást nézzük, akkor már kevésbé. Nem akarunk jogi okfejtésbe bonyolódni, de józan ésszel mindenki beláthatja, hogy ha az előző ügyvezetőnél kikötik, hogy már nem írhat alá, az új meg még nincs bejegyezve, akkor ebben az időszakban igencsak necces szerződni és pályázni. Mi van ugyanis, ha valamilyen hiba miatt mégse jegyzik be az új ügyvezetőt.

Láthatóan ideges a polgármester asszony a színház ügyében, hiszen agresszív politikájával folyamatosan újabb és újabb botrányokat okozott:

–          szájzárat tett a színház igazgatójára,
–          majd kifúrta a vezetésből a Jászai Mari-díjas művészeti vezetővel együtt,
–          radikálisan visszavette az önkormányzati támogatást,
–          ami magával rántotta a mélybe az arányosan járó állami támogatásokat is,
–          a bemutatkozó állománygyűlésen a szemébe mondta szinte a teljes stáb, hogy felmond,
–          és aztán az általa leigazolt vezető, Csőre Gábor is két hét alatt faképnél hagyta.

Szóval, alkalmatlanságra van bizonyíték elég. Matkovich színházleépítő botránya tehát új állomásához érkezett, hiszen több cikkben is foglalkoztunk a polgármester asszony kínos bakisorozatával, azonban ez volt az első alkalom, mikor bármit is megcáfolt volna. Ráadásul ebben az esetben is csak adminisztratív részletekbe tud csak belekötni, magát a bakit nem cáfolja, csak Pató Pál módjára magyarázni próbálja.

De, ha már így felhívta az ügyre a figyelmünket a polgármester asszony, egy újabb bakit találtunk, mert ugyan az új ügyvezetőt kinevezték, de az előzőt még mindig nem törölték:

Érdekes tény, hogy polgármester asszony most először írt levelet portálunknak hivatalba lépése óta, bár igen sok sajtókérdéssel fordultunk a városvezetéshez. (Legutóbb épp arra nem kaptunk választ, hogy cáfolják-e, miszerint a polgármester asszony utasítására megjelent egy háziorvos a kórházban, hogy onnan különböző egészségügyi eszközöket hozzon el?) Jó lenne, ha a volt újságíró nem venné semmibe a VácOnline több mint kilencezres követői táborát, és reagálna megkereséseinkre. Amit ő ír, mi lehozzuk. De nem kritika nélkül. Valószínűleg ezért nem ír.

Szövetségesei biztosan nem örülnek egy ilyen beismerő vallomás kiküldésének, talán szóvá is teszik neki hamarosan. Mi viszont köszönjük az őszinteségét!