A váci kórház felkészült a szakmai protokollok és eljárásrendek végrehajtására

A Jávorszky Ödön Kórház közleménye:

A váci kórház felkészült a szakmai protokollok és eljárásrendek végrehajtására

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 24-én nyilatkozott először az új koronavírusról, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) pedig már másnap összehívta az érintett háttérintézményeket, amelyek egy napon belül intézkedési tervet dolgoztak ki, hogy megelőzzék a koronavírus fertőzéseket Magyarországon. Az egészségügyi intézmények, a kórházak, a háziorvosok számára, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) fogalmaz meg ajánlásokat a szakmai protokolloknak megfelelően és koordinálja a szükséges intézkedéseket. A Jávorszky Ödön Kórház az NNK által elkészített szakmai ajánlások és eljárásrendek végrehajtására felkészült, a biztonságos ellátáshoz szükséges feltételek biztosítottak, az orvosok és a szakdolgozók tájékoztatása, oktatása folyamatos.

A Jávorszky Ödön Kórház fertőző betegségek kezelésére szakosodott infektológiai osztállyal nem rendelkezik. Amennyiben a vizsgálati protokoll alapján felmerül a koronavírus gyanúja, akkor a szakmai eljárásrendnek megfelelően értesítik a mentőket, akik megfelelő védőfelszerelésben elszállítják a potenciális beteget a területileg illetékes kórházakba további vizsgálatra. Abban az esetben, ha a beteg állapota olyan súlyos, hogy nem szállítható, akkor az eljárásrendnek és az intézmény intézkedési tervének megfelelően, a kórház elkülönített helyiségébe helyezik és az erre kijelölt szakszemélyzet látja el, természetesen a megfelelő védőfelszerelésben.

Fontos megjegyezni, hogy a koronavírus jelenleg nem, de az influenzavírus viszont jelen van a térségben, ami sokkal több embert érint. A váci kórházban ez idő szerint influenzás beteg sincsen. A betegek védelmében a teljes látogatási tilalom továbbra is érvényben van minden fekvőbeteg osztályon.

A megelőzés fontosságára – ami mindkét esetben szinte ugyanaz – ezúton is szeretnék felhívni a figyelmet. Bárhova érkezik az ember, legyen az első dolga, hogy alaposan kezet mos szappannal. Különösen, ha tömegközlekedéssel utazik, vagy olyan helyen járt, ahol sok ember megfordul. Kerüljük, hogy a kezünkkel a szemünkhöz, arcunkhoz, szánkhoz nyúljunk, hiszen a vírus így jut legkönnyebben a szervezetbe. Ha valaki köhög, tüsszög tartsa be az alapvető higiéniai etikettet és lehetőleg ne menjen közösségbe. Aki nem beteg, nincs panasza, annak nem kell maszkot hordania, aki köhög, tüsszög és közösségbe kell mennie, annak érdemes felvenni a maszkot. Praktikus, ha van nálunk kézfertőtlenítő, így ha nincs mód az alapos kézmosásra, ezzel is tisztán tarthatjuk kezeinket. Erősítsük a télen legyengült immunrendszert. Pótoljuk a vitaminokat, együnk zöldséget, gyümölcsöket. Rendszeresen aludjunk legalább 7-8 órát, hogy legyen ereje a szervezetnek a betegség leküzdésére.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében, amik a hét minden napján 24 órában elérhetők: 06-80-277-455; 06-80-277-456

Kérik a lakosságot, hogy csak abban az esetben hívják a zöld számokat, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre.

Vác, 2020. március 2.