Szociális bérlakás építési program helyett kilakoltatási program Vácon

Az ígéretekkel ellentétben nem szociális bérlakás építési programot, hanem kilakoltatási programot indítottak a váci balliberális politikusok. Az elmúlt tíz évben minden ellenzéki párt a kilakoltatások teljes leállítását követelte a Fidesz-KDNP kormánytól és a kormánypárti polgármesterektől. Most, hogy Vácon a balliberális pártok kerületek a hatalomba, máris lakásbérleti szerződésbontásokról és kilakoltatásokról beszélnek. Rá se ismerni ugyanazokra a politikusokra!


Pár példa az elmúlt évek kilakoltatási stopot követelő nyilatkozataiból:

Bangóné Borbély Ildikó – 2016. március 2., MSZP-sajtótájékoztató: „Legyen vége annak, hogy évről évre újabb moratóriumokat hirdet meg a Fidesz-KDNP kormány ezzel folyamatosan bizonytalanságban tartva az eladósodott magyar családokat (…) Legyen állandó moratórium addig, amíg a kormány meg nem oldja a kilakoltatással fenyegetett magyar családok helyzetét.”

Szabó Tímea – 2019. május 2., Facebook: „Tegnap lejárt a kilakoltatási moratórium, így több tízezer családot, köztük gyerekeket újra az utcára tehetnek. Aljas dolog Orbánéktól, hogy az elmúlt 9 évben ennyi magyar embert kisemmiztek…”

Arató Gergely – 2020. január 17., DK-sajtótájékoztató: „olyan családtámogatási rendszerre van szükség, ami mindenkihez eljut, (…) le kell állítani a kilakoltatásokat.”

Szél Bernadett – 2019. május 29., Parlament, igazságügyi bizottság: „(…) fel kell oldani a szerződések megsemmisítésére vonatkozó törvényi tiltást, és fel kell függeszteni az összes kilakoltatást…”

Z. Kárpát Dániel – 2012. március 7., sajtóközlemény: „A Jobbik követeli a kormánytól, hogy azonnal hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot a helyzet rendeződéséig, hogy egyetlen család se essen szét a "tehetetlen kormány miatt””. 2020. február 17., Országgyűlési felszólalás: „Hát, miniszter úr, ön tudja a legjobban, évente háromezer családot lakoltatnak ki Magyarországon! Miről beszél ön?! Ön is nagyon jól tudja, hogy önök kvótát szabtak meg a magyar emberek kilakoltatásaira vonatkozóan. Hát, az ön szavazatával is lakoltatják ki az embereket Magyarországon! Mit képzel ön?!”

Karácsony Gergely – 2019. október 18., Facebook: „Sokszor láttuk, hogy a Fidesz által vezetett önkormányzatok gyakran igazságtalanul és indokolatlanul, esetenként jogszerűtlenül tettek embereket utcára. Erre tekintettel intézkedtem az összes Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett kilakoltatási eljárás felfüggesztéséről és felülvizsgálatáról.”

Míg a pártok országgyűlési képviselői folyamatosan a kilakoltatások teljes és azonnali leállítását követelik, Karácsony Gergely is minden fővárosi kilakoltatás felülvizsgálatát rendelte el, addig Vácon mindennek az ellenkezője zajlik. A januári képviselő testületi ülésen átfogóan módosították a bérlakásokra vonatkozó szabályozást is.

Fehér Zsolt a Jobbik váci elnöke, városi és megyei önkormányzati képviselője a Váci Naplónak 2020. február 12-án azt nyilatkozta, hogy átvizsgálják mind a 400 önkormányzati bérlakás szerződést, és az új szabályok szerint az általuk indokoltnak tartott esetekben nem hosszabbítanak, „a legvégső esetben jön a szerződésbontás és a kilakoltatás”. A kilakoltatásig menő szigort Matkovich Ilona polgármester még aznap megerősítette egy Facebook posztban. A kampányban több gondoskodást és emberi bánásmódot ígérő balliberális polgármester most rideg paragrafusok mögé bújva készül utcára tenni családokat. Az első felszólítás már november végén megérkezett egy önkormányzati állásából kikerült családhoz (http://www.vaconline.hu/aktualis/indulnak-a-vaci-kilakoltatasok-kisgyerekes-hatralekmentes-csalad-valhat-hajlekta.html).

Ugyanazok tehát, akik embertelennek és szívtelennek nevezték a kormányt, amiért nem hirdet határozatlan időre általános kilakoltatási moratóriumot, most a helyi hatalom birtokában a korábbinál sokkal szigorúbb feltételeket szabnak a szociális és piaci alapú lakásbérlőknek, és láthatóan nagy erőkkel készülnek a tömeges kilakoltatásokra.

A kilakoltatások menetéről a városüzemeltető holding vezetőjétől és munkatársaitól sem lehet részleteket megtudni, hiszen a Matkovich Ilona polgármester által bevezetett „szájzár rendelet” miatt nem nyilatkozhatnak a polgármester előzetes írásbeli engedélye nélkül. Ha csak a facebookon kommentálni merik ezt a cikket, az állásukba kerülhet a „szájzár rendelet” szerint.

Az ígéretekkel ellentétben nem szociális bérlakás építési programot, hanem kilakoltatási programot indítottak a balliberális váci politikusok.