EZT IS MEGÉRTÜK: Saját javaslatát se támogatta Matkovich Ilona

A polgármester mást támogat a Facebook-oldalán, és mást a közgyűlésben. A váci közgyűlés decemberi ülésére a Fidesz-KDNP képviselői beterjesztették annak a 8 fejlesztési elképzelésnek az előkészítését, amiket a novemberi közgyűlésen a rendezvénycsarnoknál fontosabb azonnali célnak nevezett meg Matkovich Ilona polgármester. Teljes meglepetésre azonban Matkovich Ilona nem támogatta, hogy a város saját forrásból indítsa el az előkészítéseket (tervezés, engedélyeztetés), pedig egy hónapja még ő érvelt mellettük. Kiderült, hogy színjáték volt az egész. Matkovich csak a kormánynak akart betartani, és a város issza meg a levét.


Vác új rendezvénycsarnokáról szóló vitában Matkovich Ilona azt mondta, nem kell új létesítmény Vácnak, mert vannak a városnak fontosabb céljai. Erre hivatkozva visszaadta az államnak az 5 milliárd forintos fejlesztési forrást. Ettől rögtön a balliberális média új kedvence lett, és a teljes sajtót végigjárta a hír. Matkovich elmondta, Vácon mernek kicsik lenni, a kormány pedig ne adjon ilyenre pénzt a városnak.

Megnevezett 8 másik fejlesztést is, amit fontosabbnak tartott. Ezeket a Facebook-oldalára is kitette és közleményekben is felsorolta. A váci közgyűlés Fidesz-KDNP képviselői decemberben ezért be is nyújtottak 8 határozati javaslatot, melyek a polgármesteri céloknak még nem a megvalósítását, hanem az előkészítését indították volna el városi forrásból. Ezek a következők:

1. az Iskolaváros központjának számító Bocskai téren park kialakításának előkészítése

2. az Iskolavárosban tornaterem/tornacsarnok létesítésének előkészítése

3. a 2-es főút – Iskolaváros csomópont átalakításának előkészítése

4. a városi sportcsarnok felújítása, energetikai korszerűsítésének előkészítése

5. parkolókapacitás bővítésének előkészítése

6. szabadtéri többcélú atlétikai és sportpálya kialakításának (kézilabda, kispályás foci, streetball, kosárlabda, röplabda, futópálya) előkészítése

7. Vác Városi Strandfürdő felújításának előkészítése

8. a Madách Imre Művelődési Központ felújításának előkészítése

Teljes meglepetésre, Matkovich és az új városházi kétharmad korábbi saját javaslataikra, a fenti 8 cél előkészítésére 0, azaz nulla forint saját forrást biztosítottak. Az eredeti javaslatukat napirendre se vették. Vácnak vannak saját forrásai, különben nem lett volna pénzük új alpolgármesterre, tanácsnokra, kabinetfőnökre, három-, illetve hatszoros bizottsági pótlékemelésre. Arra, hogy Vác fejlődjön, már nem maradt egy saját forint sem, Matkovichék cinikusan csak annyit tettek hozzá az ügyhöz, hogy közölték, ha a kormány ad ezekre pénzt, megcsinálják, amúgy pedig városi forrásból nem.

Ha 0 forintot ér meg nekik a saját szavuk, akkor valószínűleg már a kimondás pillanatában tudták, hogy nem gondolták komolyan. Matkovich a közgyűlésen is elmondta, hogy több tízmilliárdos választási ígéretek nyomják a vállát, de ezek szerint az ígéreteit a kormánnyal akarja végrehajtatni. Azzal a kormánnyal, amelyikről korábban azt írta: „Nálamnál senki nem akarja jobban a kormányváltást.” A városvezetés nagyotmondása és cinizmusa újabb szintet lépett.