Kisstílű politikai bosszú Vácon

Békét és együttműködést ígért Matkovich Ilona, Vác új balliberális polgármestere megválasztása után. A tettek azonban egész pályás letámadást, az ellenzéki képviselők agresszív hatalmi kiszorítását, valamint az ellenzéki és civil kontroll ellehetetlenítését mutatják.

Szinte példa nélküli módon bánik a váci balliberális többség a helyi jobboldali önkormányzati képviselőkkel. Eddig hagyományosan a bizottsági helyek elosztása mandátum arányosan történt. Most erőből úgy döntött a balliberális többség, hogy semelyik Fidesz-KDNP-s képviselő nem kap bizottsági tagságot, aki az előző ciklusban is képviselő volt. Miután a ciklusok óta az önkormányzatban tevékenykedő Fidesz-KDNP-seket megfosztották a bizottsági tagságtól, és maguk között kiosztották szinte az összes bizottsági pozíciót, a bizottsági tagság nélküli képviselők fizetését elfelezték, a bizottsági tagságért járó pótlékot viszont a képviselők esetében megháromszorozták. De csak képviselők esetében ér az emelés, a bizottságok külső civil tagjai nem kaptak a politikusoknak járó emelésből, bár ugyanazon bizottságban ülnek és ugyanazokban a kérdésekben döntenek.

Míg a pénzügyi ellenőrző bizottságot az önkormányzatokban, így Vácon is hagyományosan egy városi ellenzéki képviselő vezeti, most nemhogy elnök, de még tag sem lehetett az ellenőrző bizottságban a helyi jobboldali ellenzék képviselője.

Bár a balliberálisok sokallták, hogy a Fidesz-KDNP városvezetés ideje alatt két alpolgármester dolgozott, és ők csak egyet tartottak volna indokoltnak, hatalomba kerülve nemhogy nem csökkentették, de növelték az alpolgármesterek számát. Így az ígért egy helyett három alpolgármestere lett Vácnak. Emellett további tanácsnoki és kabinetfőnöki politikai pozíciókat hoztak létre.

Hatalomba kerülve két perc alatt maguk felé hajlott a balliberális politikusok keze újabb pozíciókkal és magasabb jövedelemmel. Az ellenzéket és a külsős civileket pedig igyekeznek erőből kiszorítani, hogy még a bizottsági információkat se ismerhessék meg.