Belső pozícióharcok miatt egy héttel halasztották a bizottságok felállítását

Üres széksorok előtt tartotta polgármesteri programbeszédét Matkovich Ilona [kép a cikkben]. Demokráciát, fejlesztéseket és a város lakóinak bevonását ígérte. Aztán ezzel szemben szavazott. Ugyanakkor a személyi döntéseket a belső feszültségek miatt szinte kivétel nélkül elhalasztották a következő testületi ülésre. Csonka alakuló ülést tartott a váci új képviselőtestület. Egymillió forint fölötti értékben megállapították a polgármester bérét és költségtérítését, választottak mellé két jól fizetett helyettest, aztán egy gombnyomással megszavazták az új SZMSZ-t, és némi szelfizgetés után hazamentek.

És hogy miért nem álltak fel még a bizottságok sem? Mert óriási feszültséget szülnek már a személyi kérdések is. Az ellenzéki frakciók belső zárt ülésén csak Inotay Gergely, Molnár Nándor, Kiss Zsolt mert ellene szavazni a Ferjancsics László előkészítő munkája alapján kialakult új felállásnak. Matkovich Ilona nem mert most sem Ferjancsiccsal szembeszállni. A hatalmi konstrukció lényege, hogy mivel a városi kétharmadnak nincsenek megbízható külsős bizottsági tagjai, ezért ezek számát lecsökkentik, az ellenzéktől teljesen elveszik. Így nem kell tartani sem a városi ellenzék, sem a civil külső tagok kontrolljától. Ilyen ellenőrizhetetlen konstrukció sem Vácon, sem más városba nem nagyon létezett.

Már az alpolgármesteri helyeken is nagy volt a marakodás a pártok között, de ez most kiszélesedett a bizottsági elnöki, tanácsnoki és egyéb újonnan kreált pénzes állásokra, és közhatalmi pozíciókra is. Ezért nem tudtak még dönteni az első ülésen, ezért kellett a hosszú hétvégét is a hatalmi osztozkodásra szánni.

Ami a város civil kontrollját, a városlakók döntésekbe való bevonását illeti: 8 külső civil kontroll helyet szüntetnek meg. Magyarul ismét csak egy szlogen a nyitott, polgárok átláthatóságát biztosító városvezetés.

Matkovich a demokratikus, nyitott városvezetés ígéretével jutott a város élére. Ez a döntés most ezt az illúziót is porrá rombolta. De vajon lesz olyan ügy, amelyben a polgármester ellent mer mondani a városháza szürke eminenciásának, a hatalmat igencsak kedvelő és róka módjára ravaszul gyakorló Ferjancsics Lászlónak?