Ezek megőrültek? Lobogásmentes (székely) lobogón dolgozik a váci önkormányzat

Szelet vetett és vihart aratott az új balliberális városvezetés a székely zászló ügyében. Mint az már városszerte közismert, az új polgármester érkezése után röviddel lekerült a székely zászló a városháza homlokzatáról, majd az egyre terjedő felháborodást követően pár nap után visszakerült. Azóta pedig a legkülönfélébb kínos magyarázatokkal álltak elő: mosás, hegesztés, szélfúvás, összegabalyodás. Ideológiai vihar vagy széllel szembeni küzdelem?

Fehér Zsolt, a Jobbik helyi elnöke szimbólumháborúnak nevezte az esetet, és azt nyilatkozta, hogy a szél – igen, a szél! – miatt vették le a székely zászlót, ugyanis az lobogott, és emiatt „rendszeresen összegabalyodott az az európai uniós zászlóval”. Szóval, a szélben lobogó zászló azonnali intézkedéssel orvosolandó veszélyt jelent a városra – szerintük. Jóllehet, a Jobbikosok pár éve még uniós zászlót égettek és székely zászlót lobogtattak, most vezetésük alatt mégis azért került le a székely zászló, mert állításuk szerint hozzáérhetett az unióshoz. Bár kínos, ahogy a liberális polgármestert próbálja tisztára mosni az egykori nemzeti párt, de legalább közreműködtek a zászló visszakerülésében.

Matkovich Ilona is írt az általa „zászló mizériának” nevezett ügyről. Azt nyilatkozta „a székely zászló ideiglenes levételét a korábban dilettáns módon történt kihelyezés (valamint a szél) indokolta: ugyanis rendszeresen összegabalyodott a mellette elhelyezett zászlóval.” Azt írta, új zászlótartót is akart csináltatni, de még ez sem sikerült neki, ezért „visszahelyeztük a székely zászlót az eddigi helyére.”

Mi sem bizonyítja jobban az új városvezetés éleslátását, mintsem hogy rögtön felismerték, a zászlók lobognak a szélben. A valósággal szembenézés fontos pillanata lehetett ez a városházi kétharmad tagjai számára. Kreativitásukat mutatja, hányféle magyarázattal tudnak utólag előállni, hogy a székely zászló eltávolítását magyarázzák. És bizonyára innovatív gondolkodásukat fogja mutatni a lobogásból adódó veszélyektől mentesített új zászló elhelyezés is.

Tehát a hegesztés és a szél együtt legyűrték az új polgármestert. De sebaj, már van ígéret egy „célnak megfelelő zászlótartó”-ra. Nem tudjuk, ez majd kifeszített zászlókat jelent-e Koncz Zsuzsa után szabadon.

Ha én zászló volnék, sohasem lobognék,
Mindenféle szélnek haragosa volnék,
Akkor lennék boldog, ha kifeszítenének,
S nem lennék játéka mindenféle szélnek.

Egy biztos, a nemzeti érzelmű polgároknak nagyon résen kell lenni a következő években, mert a balliberális vezetés láthatóan mindenhol be fog próbálkozni a nemzeti értékek rombolásával, ahol arra teret enged nekik a váci közvélemény, és nem ütközik ellenállásba.

Láthatóan a balliberális városvezetés már az első napokban megtalálta Vác legfontosabb problémáját, a szélben lobogó zászlók kérdéskörét, és belevetette magát a probléma mélyreható megoldásába. Mi mással kellene most foglalkozni, mint a zászlók le- és áttételével? Mi más lenne az emberek igénye, mint a zászló levétele?