Matkovich Ilona összefoglalója az utolsó testületi ülésről

Szó szerint közöljük Matkovich Ilona beszámolóját az utolsó testületi ülésről.

  

MIÉRT KELL ELADNI HANYATT-HOMLOK A VOLT DEÁKVÁRI LAKTANYÁT?

A szeptemberi testületi ülésről jelentem

SZINTE SEMMI NEM VALÓSULT MEG A BETERVEZETT FEJLESZTÉSEKBŐL
A váci képviselő-testület utolsó ciklusbeli ülése hű tükörképe volt az öt éven át tapasztalt antidemokratikus, vezérelvű városvezetésnek. A többször személyeskedésbe torkolló, ám a szakmai együtt gondolkodást ismételten nélkülöző ülésen a helyi beruházások állásáról szóló tájékoztató 66 felsorolt projektje közül még mindig kérdéses például a Bauer utcai bölcsődeépítés sorsa. Megtudtuk viszont, hogy idén kész lesz a váci lakosság által nem igényelt Attila lovasszobor 74 millióért. A másik, Deákvárra megálmodott Attila szoborról a tegnapi testületi ülésen nem esett szó.

Szó volt viszont az I. féléves gazdálkodásról, amely sokadszorra is igen siralmasra sikeredett. Számomra megdöbbentő volt, hogy a felújítási kiadásokra a betervezett 193 millióból mindössze 1,1 milliós!!! összegben történt kifizetés. A húsz darab, a költségvetésbe bevett felújítási projekt közül mindössze kettő, a közel negyven beruházási közül csupán egy tucat olyat találunk, amelynél egyáltalán volt valamilyen kiadás! A számok nyelvén: 1 %-a sem valósult meg a tervezett fejlesztéseknek és felújításoknak.

A meg nem valósuló városfejlesztési tervek ellenére a likviditási jelentésből az látszódott, hogy a város felélte a 600 milliós likvidkeretét. Mivel többszáz milliós a tartozás, a költségvetésben szereplő összesen 11 milliárdos fejlesztésekre, felújításokra csupán pár tízmillió áll rendelkezésre. A számlavezető banknál az esztendő végére le kell nullázni a mostani 600 milliós mínuszt, érthető, hogy a kormánypárti városvezetés hanyatt-homlok el akarja adni a volt deákvári laktanyát.

ELHERDÁLTÁK A VÁCI KÖZPÉNZT – JÖN A VAGYONFELÉLÉS
A volt deákvári Laktanya értékesítési folyamata kapcsán elmondtam, hogy az elmúlt öt évben minden költségvetési vita alkalmával adtam be erre vonatkozó hasznosítási javaslatokat, hogyan lehetne közművesíteni és felparcellázni a terület egy részét, úgy hogy a környéken lakók életvitelét a fejlesztés ne zavarja, és a közkedvelt parkjuk is megmaradjon, de nem történt meg ennek az elképzelésnek a szakmai előkészítése. Az építési szabályzat a vásárlónak a kisvárosias lakóparktól kezdve a kereskedelmi és szolgáltatási célon át, munkásszálló építéséig, szinte mindent megenged, akár arra is lehetőséget ad, hogy oda például külföldi vendégmunkásokat helyezzenek el. Ezzel kapcsolatban pedig minimum egy lakossági fórumot megérdemeltek volna a környéken lakók. Fördős Attila (Fidesz-KDNP) a költségvetés rossz állapotával magyarázta azt, hogy tervtanulmány, lakossági vélemény kikérése és a következmények felmérése nélkül értékesítenék a városi vagyon ezen nagy részét.

SZINTE SEMMI SEM VOLT SZABÁLYOS A SZEMETES CÉGNÉL!
Tájékoztatóként dugták a képviselők orra alá az igen durva megállapításokat tartalmazó, az Állami Számvevőszék által a váci szemetescégről készült jelentést. Ebben az olvasható, hogy a „tulajdonosi jogokat gyakorló Vác Város Önkormányzat tulajdonosi joggyakorlása nem volt szabályszerű. A Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. gazdálkodása nem volt szabályszerű, számviteli beszámolóját 2015-2017. években nem támasztotta alá leltárral, beszámolója nem volt megalapozott, ezért működésének átláthatósága, elszámoltathatósága nem volt biztosított.”

Azután a holdingos gazdasági társaságok júniusi, illetve júliusi munkájáról szóló beszámolók kerültek sorra. Kiderült az utóbbiból, hogy a hónap végére a Váci Városfejlesztő Kft. lejárt tartozása több mint 130 millió, a szemetescégé pedig közel 135 millió. Megtudtuk, hogy a mélygarázs kihasználtsága alig harmada a kapacitásának, továbbá egy másik előterjesztésből az is kiviláglott, hogy az első félévben a parkolási rendszer (mélygarázs+térfelszíni) mintegy ötmilliós veszteséget okozott a városnak. Az ellenzéki képviselők konkrét városüzemeltetésre vonatkozó kérdéseire most sem volt válasz, így hallgattak arról is, hogy vajon volt-e gépi úttisztás Alsóvárosban.

NEM MERTEK TÁRGYALNI A SZÍNHÁZIGAZGATÓ JOGSÉRTÉSEIRŐL
Bár szerepelt a Napirenden, dr. Manninger Péter (Fidesz) javaslatára a 9 fős kormánypárti társaság levette a tárgysorozatból Kászonyi Károly (Jobbik) színházigazgatóra vonatkozó leváltási kezdeményezését. Így biztossá vált, hogy ez a testület teljes mértékben szemet hunyt Kis Domonkos Márk sorozatos jogszabálysértései felett, így például a közeli hozzátartozókkal milliókra kötött szerződések is következmény nélkül maradtak. (Mint ahogyan korábban az immár két évvel ezelőtti fideszes képviselői randalírozás, garázdaság is.)

SZEMÉTHEGY A DIÁKOK ÉS A SPORTOLÓK ORRA ALÁ
A Kosdi út tulajdonba vételére ismét meg kellett szavazni 8 milliót, majd a kamerarendszer kialakítására adott engedélyből az is kiderült, hogy a városban megszüntetendő szelektívgyűjtőhelyek pótlására három nagy területet jelöltek volna ki, mint nagy gyűjtőbázist: a Park utcát, a kisváci buszfordulót és a Damjanich utcát. Az utóbbi esetében Kiss Zsolt tolmácsolta a környéken lakók tiltakozását és javasolta, hogy változtassák meg a lakóházakhoz túl közeli alsóvárosi helyszínt. Végül a Jegenye utca és a Vásár utca találkozásánál lesz a hulladékgyűjtő. Viszont egy teljesen elképesztő tervezet: az Iskolavárosba – annak teljes területén szemétforgalmat generálva – a többezresre megálmodott multifunkcionális rendezvénycsarnoktól pár méterre akarnak kialakítani egy giga hulladékhegy gyűjtő bázist!
A nyílt ülés végén napirend utáni hozzászólások és képviselői kérdések sorakoztak. Ezekről külön cikkben adunk tájékoztatást.

A ZÁRT ÜLÉS DÖNTÉSEI
Döntés született a deákvári óvodák intézményvezetői pályázatáról (Terék Gizella Ágnest bízták meg a feladattal ötéves időtartamra.) Majd két rendőrkapitánysági kérelem került titkosan megvitatásra, melyet két – a nyilvánosságra nem tartozó – labdarúgó klubkérelem követett. Ezután jóváhagyásra került a megyei kitüntetésekre történő felterjesztési lista, végül a Vác Város Szociális Munkáért kitüntetés idei díjazottjának Simonné Jónás Évát, Illési Sándort szavazta meg utolsó ülésén a testület, akiknek gratulálok az elismeréshez.
Matkovich Ilona önk.képviselő