A hagyományok minket erősítenek  Szüreti felvonulás Vácrátóton

Verőfényes napsütés és jó hangulat fogadta szombaton a Vácrátótra látogatókat. Amíg a nézelődők a Lukács Pál jóvoltából kiállított veterán gépeket csodálták, addig az üstökben, bográcsokban rotyogott a gulyás, – hogy a Vácrátóti Mókus Egységes Óvoda csülkös pacaljáról meg ne feledkezzünk!


Spiegelhalter László, a település polgármestere a 27. alkalommal megrendezett szüreti mulatságról és veteránjármű-találkozóról elmondta: fontos a vácrátóti hagyományokat meg kell mutatni a településre érkezőknek, és ez a rendezvény is hozzájárul ahhoz, hogy a helyben élő közösséget erősítse.


 

Önmagunkat, a nemzeti karaktert kell megerősíteni, ez sokkal jobb irány, mint a nyugati minták másolása – ezt már Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondta a szüreti rendezvény megnyitóján. – Sokan, akik liberális gondolkodásúak, a haladást tévesen összekeverik a másolással és úgy vélik, az jelenti egy ország számára az előrelépést, ha a tőlünk nyugatra lévő példákat egy az egyben lemásoljuk. “Mi pedig úgy gondoljuk, hogy ez állandó lemaradást fog jelenteni, hiszen a másoló az eredetihez képest mindig lemaradásban van” – fogalmazott.


A térség országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy Vácrátót az elmúlt években a Spiegelhalter Lászlóval polgármesterrel való közös munka révén látványosan épült, gyarapodott, különböző pályázatokon mintegy 219 millió forintot nyert el a település. Egyebek mellett belterületi utakra, a fogorvosi rendelő is megújítására és közösség építésre is telt a pályázati pénzekből.


A hagyományos szüreti programban – főzőverseny, kézműves- és kirakodóvásár, játszóház és szalmabálás ugráló is helyet kapott. A színpadon a vácrátótiak mellett más települések hagyományőrzői is bemutatkoztak, és a Pest Megyei Értéktár vándorkiállítását is megtekinthették az érdeklődők.


A látványos szüreti felvonulás 13 órakor kezdődött. A helyi hagyományőrzők díszes népviseletben, lovas kocsikkal vonulnak végig a falu több kilométer hosszú főutcáján. Az ingyenes programok sorát bál zárta a művelődési házban. (Halmi)