Kiegyenlítettek a viszonyok a váci baloldali jelöltek között

Továbbra is ketten tartják magukat az ellenzéki összefogás jelöltjeinek Vácott, noha a baloldali pártokat megosztja a polgármesterjelölés. Egy kiszivárgott felmérés szerint Matkovich Ilona és Néveri István hasonló támogatottsággal rendelkezik.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, hirtelen nőtt meg Vác városában az ellenzéki polgármesterjelöltek száma. Rövid ideig úgy tűnt, Matkocih Ilona lehet a baloldali-liberális pártok (és akár a Jobbik) támogatottja ősszel, ám hamar bejelentkezett a pozícióra Néveri István is, aki bár független, a bejelentés pillanatában kifejezte; számít az ellenzéki pártok támogatására.

A két jelölt személye megosztotta a helyi ellenzéket. Míg az MSZP és a DK váci politikusai Néveri mögé álltak, az LMP, a Momentum és a Demokratikus Koalíció budapesti központja Matkovich mellett tört lándzsát. Az ügy szakításhoz is vezetett Gyurcsány Ferenc pártján belül: a DK helyi elnöke, Krauze István lemondott tisztségéről, sőt, több társával együtt a pártból is kilépett. Ezek után alig maradt néhány tagja a DK városi szervezetének.

A váci ellenzék körüli vitákról lapunk híre alapján az elmúlt napokban számos országos sajtótermék is beszámolt, köztük az Origo, a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet és a hirado.hu.

A Magyar Nemzet új információkhoz is jutott: a lap úgy tudja, Matkovich Ilona kampánystábja kutatást rendelt a Závech Research intézettől. A közvéleménykutatás eredménye alapján pedig meglehetősen kiegyenlített a verseny a baloldali-liberális ellenzéki jelölt között, azaz Néveri és Matkovich azonos esélyekkel indulhatna a választáson.

Az MSZP azonban nem csupán az LMP-Momentum-DK-támogatással kampányoló jelölt személyét, de a felmérést is kritizálja: mint mondják, Matkovich Ilona az adatfelvétel idején telefonos kampányt indított ismertsége növelése érdekében, amely torzíthatta a kutatási eredményeket.