Egymás ellen mennek a váci baloldaliak

Azok után, hogy a Demokratikus Koalíció budapesti pártközpontja saját jelöltjét kényszerítette a helyi alapszervezetre, a DK-ból kilépő politikusok az MSZP-vel szövetkeznek és az LMP-t, valamint a Momentumot támadják.

Új választási szövetség jött létre a városban "Váci Szívvel" néven. Amint arról korábban lapunk is beszámolt, gyorsan nőtt azon jelöltek száma, akik a baloldali összefogás ernyője alatt kívántak indulni a polgármesteri tisztségért. A helyzet komoly konfliktusokat szült, amint kiderült, hogy a pártok helyi alapszervezetei más személyt tartanak alkalmasnak, mint a budapesti pártközpontok.
Július 25-én az Index cikke alapján még úgy tűnt, Matkovich Ilona lehet a baloldali pártok által támogatott egyetlen jelölt. Matkovich korábban az LMP színeiben szeretett volna országgyűlési mandátumhoz jutni, ám a választáson alulmaradt.
Matkovich Ilona. Fotó: valasztas.hu.
Még ugyanaznap bejelentkezett dr. Néveri István is, akit civilek támogatnak, de kampányának első perceiben egyértelművé vált, hogy számít a baloldali-liberális pártok támogatására is.
dr. Néveri István. Fotó: Váci Világ.
A baloldali pártok egy része elfogadható jelöltnek találta Néverit, aki mögé kész volt felsorakozni az MSZP és a DK helyi szervezete is. A Demokratikus Koalíció budapesti elnöksége azonban nem találta alkalmas jelöltnek a váciak által támogatott ügyvédet és az összefogás közös jelöltje mögötti felsorakozásra szólította fel váci tagjait.


A konfliktus hatására a DK váci elnöke lemondott, sőt, Krauze István négy-öt társával együtt a pártból is kilépett – tudósított az atv.hu. Azt Krauze is megerősítette, hogy feszültség a pártban a jelölés körül alakult ki.


Pénteken a váci MSZP Facebook-oldalán jelentette be, hogy Csereklye Károly a „Vác Városért Választási Egyesület” elnöke, Dr. Bóth János, a váci MSZP elnöke és
Krauze István volt DK elnök Váci Szívvel néven választási mozgalmat indít.


Mint írják, nem vesznek részt "eleve kudarcra ítélt együttműködésben" és nem támogatják a DK, az LMP és a Momentum jelöltjét, Matkovich Ilonát, aki "csúfosan elbukta az országgyűlési választást" és akit "a Demokratikus Koalició budapesti központja erőszakolja a váciakra a sződligeti momentumos polgármesterrel egyetemben, mint polgármester-jelöltet". A második váci baloldali összefogás Néveri Istvánt támogatja.


Vác városában tehát jelenleg két ellenzéki, baloldali összefogás körvonalazódik, két külön jelölt mögött: az LMP, a Momentum és a DK budapesti pártközpontja Matkovichot, míg az MSZP, néhány civil szervezet és a DK-ból kilépett helyi politikusok Néverit támogatják.