Petárdázás: nem csupán tilos, veszélyes is!

Lassan elérkezik a 2018-as esztendő vége… – Ez idő tájt – főként Szilveszterkor – előkerülnek a különböző pirotechnikai eszközök, melyek között a tiltás* ellenére is fel-felbukkannak esetenként a petárdák is.

*A vonatkozó jogszabályok alapján tilos magánszemélyek részére a petárda birtoklása, vásárlása és felhasználása. Tehát még Szilveszter napján sem szabad petárdázni!
A rendelet megszegése esetén a vonatkozó jogszabályok alapján szabálysértési eljárást kell kezdeményezni – helyszíni bírság nem szabható ki.

Bár az úgynevezett kis tűzijátékok körébe tartozó egyéb pirotechnikai termékek mellett már a kettes és hármas kategóriába tartozó, nagyobb rakétákat is megvásárolhatják magánszemélyek, de csak és kizárólag december 28. és 31. napja között – felhasználni pedig csak és kizárólag december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig szabad!
Az elárusítónak forgalmazási engedéllyel kell rendelkeznie!

Fontos tudnivaló, hogy a megvásárolt, ám fel nem használt tűzijátékokat a 2019. január 5-ével bezárólag vissza lehet adni (kizárólag a vásárlás helyén). A fel nem használt terméket az eladó térítésmentesen, vagyis pénz visszaadása nélkül köteles visszavenni
A határidő betartása nemcsak azért fontos, mert ezeknek a pirotechnikai eszközöknek megtartása ezt követően már tilos, hanem azért is, mert fokozottan tűz- és balesetveszélyes termékekről van szó. Különösen akkor lehet nagy a veszély, ha ezek a termékek kis gyermekek kezébe kerülnek.

A szülők figyelmét pedig külön szeretnénk felhívni arra, hogy a petárdázás nem csupán tilos, hanem veszélyes is. Igen komoly sérüléseket okozhat, valamint jelentős anyagi kárt lehet vele okozni – amely már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény.

Végül, de nem utolsó sorban gondoljunk a környezetünkben élő háziállatokra is! A tűzijátékkal járó hang és fényeffekteket a házi kedvencek nehezen viselik, sok közülük a hanghatásoktól megijedve elmenekül otthonról, és sok esetben haza már nem talál.