Hogyan tudunk takarékoskodni az otthoni nyomtatóval?

Ma már sok háztartásban fellelhető tintapatronos printer, hiszen praktikussága miatt nagyon jól tud jönni, amikor valamit hirtelen szeretnénk a kezünkben tudni (pl. egy önéletrajzot), de nincs időnk vagy lehetőségünk elszaladni a nyomtatandó feladattal máshová. Ma már sok háztartásban fellelhető tintapatronos printer, hiszen praktikussága miatt nagyon jól tud jönni, amikor valamit hirtelen szeretnénk a kezünkben tudni (pl. egy önéletrajzot), de nincs időnk vagy lehetőségünk elszaladni a nyomtatandó feladattal máshová. Persze, ha már van odahaza egy nyomtató, sokszor használjuk, kevésbé vagy egyáltalán nem is olyan fontos dolgokra is, s közben nem gondolunk arra, hogy máskor sokkal jobban jönne a segítsége. Elég bosszantó tud lenni, amikor aztán valami lényegesebbet szeretnénk kinyomtatni, de vagy félbeszakad, vagy rossz minőségű, halvány lesz, vagy egyáltalán nem is sikerül, mert épp akkor fogy ki a nyomtatópatronból a tinta. Hogyan vehetjük ennek elejét – a nyomtatoalkatresz.hu tanácsai.

Nyomtatóválasztás

Természetesen első lépésként ez a legfontosabb. Aki még nem szerezett be otthoni használatra ilyen készüléket, vagy lecserélni készül, jobban teszi, ha alapos körülnézés és megfontolás után választja ki, milyen számára a legmegfelelőbb, és nem beleugrik hirtelen egy akkor épp kedvezőnek tűnő ajánlatba! Előzetes, részletes tájékozódással ugyanis nem csak pénzt spórolhatunk hosszútávon, de sokkal többet kihozhatunk a nyomtató tintapatronjából is. Általános alap igény, hogy a printer olcsó is legyen, de közben nyomtasson is szépen és sokat. Azonban, ahogyan egyéb készülékek, úgy a nyomtatók is különbözőek. Nem elég ezért az értékesítési árukkal tisztában lenni! Vásárlás előtt gondoljuk végig, hogy nagy valószínűséggel mire fogjuk a legtöbbször használni, többnyire mit fogunk nyomtatni vele (csak szöveget, vagy fotókat is), mennyit és milyen gyakran? Plusz adalék, hogy a nyomtató használatakor nem csupán a tintapatron tartalma fogy, hanem kopik a nyomtatófej, a képalkotó henger és egyebek is. Tehát nem biztos, hogy egy olcsón beszerzett nyomtató az elhasználódás miatt végül ténylegesen olcsóbbra jön ki. Az említett költségekkel épp úgy kalkulálni kell, egy várható élettartamra elosztva! Ehhez szakember segítségét is kérhetjük vétel előtt! Meglehet, hogy ha csak heti pár oldalt nyomtatnánk, akkor egy nagyon olcsó tintapatronú, de önmagában drágább modellel rosszabbul járunk hosszútávon, mintha egy olcsóbbat választanánk olyan patronnal, ami többe kerül.

Spórolás a tintával

Kézenfekvő, hogy csak olyasmit nyomtassunk, amire valóban szükség van! Pl. dokumentumok esetében felesleges a hibák korrigálása miatt újra az összes oldalt kinyomtatni, elég csupán azt, amelyiket javítottuk. Vagy, ha egész weboldal tartalmát szeretnénk papíron látni, az ott található, érdektelen információk, mint hirdetések, fejlécek stb., nem szükségesek és csak feleslegesen fogyasztanák a tintát. Szánjunk időt mindezek eltüntetésére! Ezen kívül, a legtöbb nyomtatónál a szövegekhez beállítható ún. draft üzemmód, amikor is a nyomtató mindig a legkevesebb tintával dolgozik, szabad szemmel érzékelhető minőségvesztés nélkül. De magunk is változtathatunk a betűtípuson! A kisebbre állított, vékonyabb, karcsúbb betűk tintát spórolnak, amellett a papírral is jobban gazdálkodhatunk így. Ha pedig a margót keskenyebbre vesszük, és a papír mindkét oldalára nyomtatunk, még több pénz maradhat a zsebünkben.

Alternatívák

A nyomtatókhoz általában kaphatóak utángyárott kellékanyagok, így tintapatronok is, melyek lényegesebben kedvezőbb áron szerezhetőek be az eredetiekkel szemben. Vannak közöttük minőségiek is, azonban ezeknek a termékeknek hullámzó a minősége és sok közöttük a gyenge. Az ebből eredő meghibásodásokra pedig a garancia már nem vonatkozik! Ezért, ha ilyenben gondolkodunk, ebben is érdemes előre tájékozódni a tapasztalatokat illetően, nehogy pórul járjunk, mert az igen sokba kerülhet, hiszen pl. egy nyomtatófej csere igen drága!