Mi vagyunk a soron, erre itt hagyott minket…

A szobában még ma is minden úgy van, ahogyan Attila itt hagyta. …mintha csak elment volna bulizni, aztán majd jön. …de sajnos már nem jön soha többet, hiszen 2018. május 11-én egy tragikus autóbalesetben életét vesztette. Csonka Attila mindössze 32 éves volt. A fájdalom és a feszültség ma is tapintható volt a levegőben, amikor penci házukban az ő egykori szobájában beszélgettünk édesanyjával, aki most – négy hónappal a történtek után – jutott el oda, hogy nyilatkozni tud a történtekről.

– Mély fájdalom van bennünk még ma is, a fiam elvesztése egyszerűen felfoghatatlan. Egy mindig jókedvű fiatalember, aki szerette az életet, már nem lehet közöttünk – kezdi Veronika, Attila édesanyja, akinek meggyőződése, hogy fia azon a tragikus hajnalon külső tényezők hatására került végzetes helyzetbe.

– Attila egy házibuliba indult Vácra 2018. május 10-én este. Nem élt drogokkal, nem dohányzott és csak ritkán, bulik alkalmával fogyasztott alkoholt. Úgy tudjuk, hogy ezen a bulin Attila elég rossz állapotba került; ennek ellenére senki sem akadályozta meg, hogy autóba üljön, pedig még – úgy tudom – rendőr is volt a ház vendégei között – folytatja az elkeseredett édesanya.

Attila a buliból egy dohánybolthoz ment, majd elindult hazafelé. Innentől felpörögtek az események…

A rendőrség közlése szerint a járőrök 2018. május 11-én hajnalban egy „bizonytalanul haladó” autóra lettek figyelmesek a 2106-os számú úton, éppen ezért fény- és hangjelzés használatával utána indultak, hogy intézkedés alá vonják a jármű sofőrjét, aki azonban nagy sebességgel tovább hajtott Rád irányába. Az autó nem sokkal később egy enyhe ívű kanyarban lesodródott az útról, szalagkorlátnak ütközött, felborult és kigyulladt. A járműben utazó férfi a baleset következtében az életét vesztette…

– A fiam hibázott, de nem ezt érdemelte. Mai napig úgy érzem, hogy nem csak ő volt felelős azért a tragédiáért, ami történt. Ez megelőzhető lett volna… – teszi hozzá elcsukló hangon az édesanya, aki számára az Attila halála napját követő bő egy hét, és a temetés napja is teljesen kiesett. – Egyszerűen nem voltunk észen, azt hittem, belezavarodunk és még ma is felfoghatatlan ez az egész – fogalmaz Veronika, aki arról is beszélt lapunknak, hogy mélységesen felháborította őket az, amikor több újságban is arról írtak, hogy Attila egy lottónyereményből vett autóban lelte halálát. – Úgy jöhetett le az embereknek a dolog, hogy Attila egy elkényeztetett gyerek volt, akinek semmiért nem kellett megküzdenie. Ezt mindenképpen tisztázni szeretném ezúton, ugyanis a fiam a néhány évvel ezelőtti lottónyereményünkből neki adott összeg egy részét házfelújításra költötte, másik részét pedig félretette. Soha nem herdálta el a pénzt. Autóját pedig a saját maga által megkeresett pénzen vásárolta – egy váci cégnél dolgozott cnc-esztergályosként. Főnöke elmondása szerint iparkodó, szorgalmas gyerek volt, jó munkaerő, szerette a munkáját, kollégái pedig szerették őt. Kihangsúlyoznám itt, hogy Attila már gyerekkorában is spórolós volt; 12-13 évesen a saját pénzén vett tévét, számítógépet. Nagyon fájt olvasni, amit róla írtak, de mára az ez miatti haragom elmúlt, az Attila elvesztése miatti fájdalom azonban soha nem fog… – hangzik el az édesanya elcsukló hangján.

Attila temetésén a gyászoló családon, barátnőjén, a barátokon, az ismerősökön túl nagyon sokan voltak a penci temetőben.
Bár az édesanyának továbbra is meggyőződése, hogy Attila halálában nem csak saját felelőtlensége, hanem egyéb külső tényezők is komoly szerepet játszottak, amely miatt lelke nem nyugodhat maradéktalanul, úgy érzi, hogy azzal, hogy beszélt a történtekről – és arról, hogy Attila más ember volt, mint amilyennek egyes újságok beállították -, egy kicsit könnyíthet fia lelkén. – Bízom benne, hogy a fiam lelke egy kicsit könnyebb lesz, még ha tudom is, hogy teljesen meg nem tud nyugodni, ahogyan mi sem… Mi vagyunk a soron, erre itt hagyott minket… – zárja gondolatait a könnyeivel küszködő Veronika.
***

Bízunk abban, hogy ezen cikk nyilvánosságra hozásával segíthetünk egy kicsit a gyászoló családnak egy olyan tragédia feldolgozásában, ami igazából feldolgozhatatlan. (szerk.)

Attila, Nyugodj Békében!