Fát ültet a Rotary

A váci Rotary Club tagjai – közel 500 magyar rotaristával együtt – részt vállaltak mintegy 1500 fa elültetésében. A Rotary világméretű kezdeményezésének célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára. A világszervezet 1,2 millió tagja felvállalta, hogy minden klubag elültet egy-egy fát ebben évben. A világ 200 országára kiterjedő program előzményeként Ian Riseley világelnök júliusi magyarországi látogatásán ültette el az első fát a szentendrei Skanzenben, a magyar klubok tagjai is az idén 50 éves Skanzenben gyűltek össze  október 28-án. A rendezvény díszvendége, az idén Príma Primissima-díjra jelölt Bálint György, mindenki Bálint gazdája volt, aki maga is rotarista, és mint kertész szakember, jelenlétével és szakértelmével segítette a kezdeményezést.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum természetvédelmi övezetben helyezkedik el, így különösen fontos területén a faállomány pótlása, a flóra és fauna védelme. A faültetés során az önkéntesek arra is figyeltek, hogy a múzeum nyolc tájegységében az ott megjelenített hazai vidékekre jellemző fafajták kerüljenek a földbe.

Az egész napos program során a résztvevő 53 magyar klub közül néhányan elkészítették régiójuk egy-egy speciális ételkölteményét is. Került a bográcsba szentesi lecsó, miskolci pincepörkölt, nyírségi töltött káposzta, szegedi halászlé, de mosoni szarvaspörkölt is. A Rotary cserediákok pedig  -akik 4 földrész több mint 10 országából érkeztek hazánkba – "nemzetközi paprikáskrumplit" főztek. Mindezek kapcsán megalakult a „Rotary Hazai Ízek Rajongói Köre”, amely az ételköltemények mellett egy igazi hungarikum, a pálinka jó hírét is szeretné öregbíteni.

Az esemény legfontosabb üzenetét kifejezi a Rotary és egyben a faültetés jelmondata is: „Making a difference!”, amit magyarul így értelmezünk „Változtatni a világon!”

Rotary Club Vác