Reszponzív oldalak

Nagyon gyakran belefutunk abba, hogy egy honlap mobilbarát, telefonon is tudjuk használni, azaz reszponzív. De mit is rejt maga a kifejezés? Egy adott weboldal különféle eszközökön megjelenik, érthetővé és könnyen kezelhetővé válik a készüléken, amelyen meg akarjuk jeleníteni.

Az RWD, azaz a reszponzív weboldalt eleve úgy tervezik, hogy olyan célt érjen el, aminek segítségével optimális megjelenés biztosítható lesz, azaz könnyen olvashatóvá válik, egyszerűbb lesz a navigáció és a lehető legkevesebb görgetéssel, átméretezéssel a legkülönfélébb eszközökön (számítógép, mobiltelefon, tablet) képes megjelenni. Az olyan oldalak, amelyek alapvetően mobilra optimalizáltak, egy mobiltelefon méretéhez igazodnak, így egy tableten vagy számítógépen már teljesen más minőségben fognak megjelenni. A reszponzív oldal ezzel szemben mindegy, hogy milyen eszközön jelenik meg, alkalmazkodik az eszközhöz és felhasználóbarát, könnyen kezelhető lesz. A reszponzív elv alapján a tervezett oldal megfelelően igazodik a megjelenítő eszközhöz, rugalmas felépítéssel és flexibilis képekkel. A befoglaló elemhez képest a flexibilis képek százalékosan kerülnek meghatározásra. Olyan CSS szabályok lépnek érvénybe, amelyek a megjelenítő eszközön optimálisak, ez a media query alkalmazásával valósítható meg. A rugalmas felosztású koncepció a honlap minden elemének mérete százalékosan, relatívan kerül meghatározásra.

Mára már a legtöbb vállalat és cég rendelkezik saját weboldallal. Az online korban mindennapjainkban általában a legtöbb dologban az internet van segítségünkre, ha keresünk valamilyen terméket, amire szükségünk van. Szükséges feltennünk a kérdést, hogy ilyenkor a vásárló mit talál vonzónak, mi alapján választ. Egy jól megtervezett és elkészített webdesign minőségi hozzáértést és bizalmat kelt a vásárlóban, ezzel befolyásolja döntését. A versenyképességet tekintve az is látszik, hogy egyre több cég reklámozza magát az online világban is különféle weboldalakon, amelyek komoly versenytársakat jelenthetnek számunkra. A cég fő profilja, hogy a legtöbb cég igényeit és erőforrásait figyelembe veszi, megfelelő megoldást kínálnak az egyszerű, bővített funkciójú egyoldalas weboldaltól a több száz oldalas hírportálig. A tervezők, designerek olyan weboldalt terveznek, amely mobilon és tableten is megjelenik, hogy az élmény minden eszközön egyformán jól kitűnjön.