Közeleg az iskolakezdés, tanítsuk meg gyermekeinket közlekedni!

Az iskolai időszak alatt sok gyermek egyedül megy iskolába és haza, s válik ezáltal potenciális áldozattá az utak mentén. Ők a közlekedésben a legvédtelenebbek és legveszélyeztetettebbek, ugyanis egyszerre leginkább csak egy dologra figyelnek, s figyelmük hajlamos elkalandozni, bármi után hirtelen kiszaladhatnak az úttestre, nem gondolva bele a következményekbe. Ennek pedig tragikus vége lehet. Akárcsak annak, hogy alacsony termetük és hirtelenségük miatt a járművezetők nehezebben veszik észre őket. közlekedési szabályok ismerete és betartása életmentő fontosságú lehet vidéki és városi gyereknek egyaránt! A szülő felelőssége felkészíteni, önállóságra nevelni és megtanítani gyermekét, hogyan közlekedjen helyesen és mire figyeljen, hogy testi épségére vigyázhasson!

Tanácsok szülőknek

Ha egyedül kénytelen gyerekét az iskolába elengedni, fontos őt felvilágosítani a rá leselkedő veszélyekről. Tudatos közlekedési neveléssel nem csak megóvhatjuk gyermekünket, de egyúttal másokkal szembeni toleranciára, figyelmességre, udvariasságra is rászoktatjuk, melynek köszönhetően előzékeny jellemvonást ültethetünk el benne.

Mielőtt leülne gyermekével átvenni és tudatosítani, hogy mire kell figyelnie közlekedés közben és mi a helyes viselkedés az utakon, hogy ne érje baleset, gondolja át alaposan, milyen útvonalakat érinthet csemetéje s azok milyen veszélyeket rejthetnek magukban! Ajánlatos egy élvezetes, színes, rajzos vázlatot készíteni minderről, így a szülő megkönnyítheti a saját dolgát, ráadásul a gyermeket is jobban érdekelni fogja a téma, hiszen a rajzos-játékos felvezetés könnyebben megjegyezhető, és élvezhetőbb lesz a számára. A szabályokat emellett rövidebb mondatokban, pontokban is összefoglalhatjuk. Mindezeket pedig ismételtessük a gyerekkel rendszeresen, míg kívülről nem fogja tudni! Végül érdemes őt kézen fogva végigvezetni a szóba jöhető útvonalakon, és ez idő alatt újra elismételtetni vele a tanultakat, hogy kellő tapasztalatot és rutint szerezhessen.

Általánosan előforduló veszélyek

Egy gyermek hajlamos a spontán, kiszámíthatatlan, gyors mozdulatokra, mialatt nem gondol bele, hogy veszélyek fenyegethetik. Az első és legfontosabb megtanítani arra, hogy kizárólag a gyalogosoknak való járdán közlekedjen, és mielőtt bármi miatt elhagyná azt, álljon meg és körültekintően nézzen körül, s csak akkor lépjen rá az úttestre, ha belátható távolságon belül nem jön semmilyen jármű. Amikor megbizonyosodott erről, akkor a zebrán keresztül keljen át egyik oldalról a másikra, egyenletes tempóban. Ne rövidítse le az útvonalat azzal, hogy elhagyja a zebrát. Amennyiben jelzőlámpa is található az átkelőhelynél, mindig vegye figyelembe azt, és kizárólag zöld jelzésnél induljon el, alapos körültekintés után. Ha nagyobb jármű parkol vagy várakozik az úton, ügyeljen arra, hogy annak takarásából váratlanul előbukkanhat egy másik jármű. Ha nem látható át jól az útszakasz, inkább keressen másik, biztonságosabb átkelőhelyet, és kanyarban semmiképp se próbáljon meg átjutni. Előfordulhat, hogy nincs kiépített gyalogos út, ekkor az útpadkán közlekedhet. Ha pedig elkerülhetetlen, hogy az úttesten menjen, akkor a forgalom irányával szemben, szorosan az út szélén tegye azt. Hívjuk fel a figyelmét a gépjárműkihajtókra, kerítés nélküli garázsokra, valamint járó motorral rendelkező, álló autókra is!

A gyerek számára elsősorban a szülei a követendő példák, ezért fontos a következes magatartás, a szabályok betartása a részükről is, hiszen a gyermek őket fogja másolni!