Váciak is örülnek Pöttyös Panni sikerének

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt idén Varga Margit cukrász Pöttyös Panni fantázianevű tortája nyerte. Varga Margit a Rotary Club Vác tagja, klubtársai is büszkék sikerére.

Ezt a versenyt minden évben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezi a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt, Pöttyös Panni győzelmét az Országházban jelentették be. A győztes torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, alapja mákos piskóta, melyet mandulaliszt tesz selymesebbé. Benne az üde málna mousse kellemesen savanykás, ízét édes szilva réteg egészíti ki. Alacsony szénhidráttartalmú, könnyű finomság, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is.

Varga Margitnak nem elsőre választott hivatása a cukrász mesterség, egész élete tervekről, tanulásról, megújulásról szól. Már kamaszkorában több nyelvet beszélt, olasz édesanyja révén eleve két anyanyelvbe nőtt bele, majd külföldön járt német nyelvű iskolába. Mindez a nyelvekkel kapcsolatos szakmák felé terelte, külkereskedő diplomát szerzett, majd az olasz-francia szakot is elvégezte a bölcsészkaron. Dolgozott rádiós újságíróként, rendezvényszervezőként, vállalkozóként. Tanult üzleti menedzsmentet, s a sokszoros pályamódosítás végén cukrász szakmunkás vizsgát is tett.

Társával 2005-ben Solymáron nyitotta meg, majd 2013 májusától Budapest III. kerületében működteti a Zazzi cukrászdát, ahol a most elismert finomság is megszületett . Mint kezdő cukrász hiányosnak érezte ismereteit, Franciaországba járt szakmai továbbképzésekre, tanult a tudományos alapokon működő cukrászatról: a sütés fizikai és kémiai törvényszerűségeiről. Ma üzletük különlegességei a francia ihletésű sütemények, de ezek mellett természetesen a hagyományos magyar cukrásztermékek is megtalálhatók választékukban.

A győztes torta készítője nem bánja, hogy nem ezzel a szakmával kezdett, szerinte ha első hivatásaként választja a cukrászatot, nem így fejlődik. Most igyekszik mindent gyorsan és koncentráltan magába szívni, új dolgokat kipróbálni és még jobban a szakma mélyébe látni. Ahogy nyilatkozta, B-terve az, hogy átadja megszerzett ismereteit az érdeklődő fiataloknak.

Pöttyös Pannit, a győztes cukormentes tortát a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

Fotók forrása: www.egycseppfigyelem.hu és MTI