Energetikai korszerűsítés a Mező kollégiumában egy nyertes pályázat nyomán

Az FM Közép-Magyarországi Agrár-Szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium a „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” című konstrukció keretében pályázatot nyújtott be. A KEHOP-5.2.10-16-2016-00044 azonosító számmal regisztrált, a „A Földművelésügyi Minisztérium Közép-magyarországi Agrár-Szakképző Központ üzemeltetésében lévő kollégium épületek energetikai korszerűsítése” c. pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energia Operatív Program Irányító Hatósága 175 300 848,- Ft összegű támogatásra érdemesnek minősítette. A projekt 2016. novemberében kezdődött, tervezett befejezése 2017. végére várható.

A Széchenyi 2020 előirányzatából a FM Közép-Magyarországi Agrár-Szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium a pályázatban foglaltak megvalósítására egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban részesül. Az előirányzat a Kohéziós Alapból és a hazai központi költségvetésből valósul meg. A pályázat támogatási intenzitása 100%.

„A Földművelésügyi Minisztérium Közép-magyarországi Agrár-Szakképző Központ üzemeltetésében lévő kollégium épületek energetikai korszerűsítése” című pályázat során az intézmény célul tűzte ki a Varga Márton Kollégium és a váci Táncsics Mihály Kollégium (Mező kollégium) energetikai korszerűsítését. Az épületek üzemeltetési költségei a Szakképző Központ éves költségeinek egy igen jelentős részét teszik ki. A magas üzemeltetési költségeket főleg a fűtési hőigényből származó magas gázenergia-költség és a villamos energiafogyasztás teszi ki. Ezek alapján javasolt a fűtési energiaigény csökkentése, ami az épület külső határoló felületeinek hőszigetelésével, nyílászáróinak cseréjével érhető el, valamint a villamos energiafelhasználás egy részének napelemes rendszerrel történő ellátása.

A pályázat megvalósítását követően a projektben érintett kollégiumok lakói és egyetem hallgatói, valamint az egyetemi oktatók – az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően – korszerűbb, gazdaságosabban működtethető intézményben tanulhatnak, élhetnek, oktathatnak. A fejlesztés után jelentősen csökkenhet az épületek energiafelhasználása, amely hozzájárul az intézmények fenntartási költségeinek optimalizálásához.