Téli bőrápolás shea vajjal és olajjal

Bőrünk folyamatosan veszít rugalmasságából. A szaruréteg vastagszik, ezáltal nehezebben jut oxigén a bőr mélyebb rétegeibe. Sejtjeink között az anyagcsere lelassul, a bőr kiszárad, a rosaceára hajlamossá válik. Ennek – ha nem is a visszafordítását, de – a megakadályozását, korlátozását tűzd ki célul.

Mit használj bőrápolásra?

Ha csak egy természetes anyagot választanál télire, válaszd a shea vajat, vagy shea olajat. Mindkettő nagyszerűen hidratálja, nyugtatja és regenerálja a bőrt. Alkalmasak a száraz bőr ápolására, a pikkelysömör és ekcéma tüneteinek enyhítésére. Gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően kitűnően kezelhető velük a bőrpír, a rovarcsípés és a kiütés.

Hogyan használd bőrápolásra?

A shea vaj és olaj sokoldalú felhasználhatósága miatt nagyon népszerű. Kivételes tápanyagtartalma miatt előszeretettel használják a gyártók natúr- és kevésbé natúr kozmetikumok előállításánál. Ám jó, ha tudod, hogy a boltok polcain lévő kozmetikumokban, jobb esetben maximum 10%-ban fordul elő ez a bőrtápláló csodaszer. Ezért inkább válaszd magát az összetevőt és kend magadra bátran! Használd fürdés/zuhanyzás után, amíg még tágak a pórusaid, hogy minél mélyebbre tudjon beszívódni, így hidratálva a bőr mélyebb rétegeit is. Mostanában nagyon felkapott lett az arcolaj használata éjszakai krém helyett. Ami – valljuk be – nem is csoda, hiszen:

A krémekben kismillió olyan összetevő van (pl.: illat, szín, állagjavítók), aminek semmi keresnivalója nincs éjszaka a bőrünkön. Ha belevágsz az arcolaj készítésbe, akkor szükséged lesz egy sötét színű üvegre és egy hozzá tartozó pipettára, hogy könnyebben tudd adagolni az értékes összetevőket tartalmazó olajkeveréket, hiszen egy archidratálás alkalmával csupán pár cseppre lesz szükséged. Ha még csak barátkozol a dologgal, de vevő vagy az újításokra, akkor egy, a már meglévő arckrémedet is felturbózhatod 1-2 csepp shea olajjal vagy E-vitaminnal. A hatás nem fog elmaradni.

Bármilyen furán is hangzik, a hajad és a fejbőröd is megviseli a zord időjárás. Ha alapvetően zsíros a hajad, akkor dobj fel egy shea olajos hajpakolást hajmosás előtt és hagyd rajta 15-30 percig a hajadon. Ha száraz szénaboglyára emlékezetnek a hajvégeid, akkor hajmosás után örvendeztesd meg a tincseid egy olajos hajvég ápolással, de csak pár cseppet masszírozz be. Ha azon szerencsések közé tartozol, aki se nem zsíros, se nem száraz hajkoronával rendelkezik, akkor elegendő hetente egyszer egy tápláló hajpakolást felraknod és fent hagynod 1-2 órán keresztül.

A kinti hűvös és a meleg szoba váltakozó levegője nem jó párosítás, már csak azért sem, mert mindkettőnél alacsony páratartalom van, ami még a maradék nedvességet is kiszívja mindenedből. A házimunka/kézmosás miatt főleg a kéz kerül kereszttűzbe, amitől a bőr kipirosodik, extrém esetekben kirepedezik. A hideg idő beköszöntével a víz alapú krémeid hagyd téli álomra szenderülni és helyezd előtérbe a természetes, növényi olajokat, vajakat. (Honnan tudod, hogy egy krémben sok a víz? A flakonon keresd meg az Ingedients feliratot, és ha utána előkelő helyen van az ’Aqua’, akkor bizony sok vizet tartalmaz, egyes esetekben akár több, mint a termék 50%-át.) Éjszakára kend be a kezed shea vajjal és húzz rá puha pamut kesztyűt, hogy a paplan ne szedje le az értékes vajat sehonnan.

Ha a sarkad megviselt, kirepedt, akkor járj el hasonlóképpen, mint a kezednél. Kend be az igénybe vett területet és húzz rá meleg zoknit.

Nem csak az arcra, hajra, kézre és lábra használhatod őket, hanem a tested többi részére is. Kismamáknak külön jó hír, hogyha a hasukat kenik vele rendszeresen, akkor kisebb eséllyel repedezik meg a bőrük és szülés után hamarabb nyeri vissza a rugalmasságát a bőr.