Tudomány a kozmetikumok mögött

A globális kozmetikai piac az előrejelzések szerint 77,7 milliárd dollár nagyságot ér el 2020-ig. 2005 óta a növekedése legalább 4-5 százalékos volt évente, amely alig torpant meg a 2008-ban kezdődő válság kapcsán. A növekedés azután nagyon gyorsan, röpke két év alatt visszaállt a válság előtti állapotokra. A vállalatoknak van lehetősége kutatások folytatására, és újabb technológiák, vegyületek kikísérletezésére. Azonban az utóbbi időben pár, már hosszabb ideje is ismert anyag kapott nagyobb nyilvánosságot.

Ezek a vegyületek egyrészt sokkal jobb eredményeket biztosítottak, mint az addig ismert szerek, valamint szerves, a testben is megtalálható vegyületként jobban szolgálják a vissza a természethez törekvést, amelynél minél kevesebb mellékhatással maximális eredményt igyekeznek elérni. A szerek hatásmechanizmusa már jobbára ismert, és több gyártó termékeiben is állandó komponensként szerepelnek.

Szemezgessünk egy picit a teljes listáról:

Áfonya-kivonat

Az áfonya-kivonatot leginkább az oxidatív stressz elleni védelméről ismerik. Hatását mind lokálisan, mind globálisan kifejti. Serkenti a vérkeringést, fokozza a vörösvértestek membránjának, rugalmasságát, védi a különböző sejteket a káros hatások ellen. B, C, A, D-vitaminokat tartalmaz, amelyek a szövetek regenerálásban segítenek, gyógyítják a bőrpanaszokat, sőt antibakteriális hatással is rendelkeznek. Kozmetikai felhasználása főként a bőrtápláló és regeneráló hatásán alapszik.

Hialuronsav

Ez a sav az emberi szervezetben majdnem mindenütt megtalálható. Kitölti a sejtek közötti állományt, rugalmasságot, feszességet ad. Az élet kezdetén a legnagyobb a koncentrációja, majd az évek múltával mind kevesebbet és kevesebbet találhatunk belőle. A hialuronsav koncentrációjának megőrzésével, visszajuttatásával a szervezetbe az öregedés hatásait csökkenteni lehet. Főleg olajok, krémek egyik hatóanyaga. Az élettartamot ellenben nem hosszabbítja meg. Általános szövetregeneráló hatásai is ismertek, ezért több gyártó termékeiben is szerepel, mint amilyen a Nu Skin is. Vizet köt meg. Felszívódásához szükség van magnéziumra vagy cinkre, ezekre a limitáló tényezőkre ügyelni kell. Mellékhatását még nem mutatták ki, kedvezőtlen hatásai pedig igen ritkák.

Nikotin-amid

A másképpen niacin-amidként ismert vegyület a nikotinsav amidja. A benne található niacint népszerűen B3-nak hívják. Vízben oldódik, ezért a szervezet nem tárolja hosszabb távon. A niacint a nikotin oxidációja során fedezték fel. Értágító hatású, csökkenti a lipolízist. Megfelelő dózisban növeli a koleszterin kiválasztását. Szisztémás hatása is kedvező. Érdekes még, hogy javítja a test kollagén, és ceramid termelését. Ezek simább bőrt és nagyobb vízmegkötést eredményeznek. Sajnálatos módon a niacin viszketést, arcpírt, száraz bőrt, sőt extrém dózisokban születési rendellenességeket is okozhat. Amidjára ezek a káros mellékhatások kevésbé jellemzőek.

Alumíniumsók és egyéb vegyületek

Az alumínium sóit elsősorban a különböző izzadásgátló készítményekben találhatjuk meg. Hatását a pórusok összehúzásával fejti ki. Az alumíniumsók közül legtöbbször az alumínium-klorid-hidroxidot alkalmazzák, mivel ez kevésbé savas hatású a többi vegyületnél. Az alumínium-acetát-tartarát dezodoránsokban lehető fel. Ez a vegyület felfüggeszti az enzimek hatását, és ezzel gátolja a baktériumok szaporodását. Vigyázni kell arra, hogy ezeket nem szabad 24 órában a testen tartani, és megfelelően le kell tisztítani őket.

Persze ezeknek az anyagoknak még számos egyéb élettani hatása van, a reakcióikról pedig tanulmányokat lehet írni. Mindenesetre elmondható, hogy igen elterjedtek, sok kozmetikai szerben megtalálhatóak. Mindig vigyázni kell a megfelelő adagolásra, és a kísérő-, valamint limitálóanyagok jelenlétére, hiszen ezen áll vagy bukik a kívánt hatás elérése. Nem lehet eléggé nyomatékot adni neki, hogy a saját bőrünk tulajdonságainak megfelelően választunk kozmetikumot. Az ipar természetesen nem csak ezekkel az anyagokkal dolgozik, és a lista gyorsan bővül. Ki kell hangsúlyozni, hogy a megfelelő alkalmazás nemcsak az ő, hanem a mi felelősségünk is. Mindig tájékozódjunk előre, és tartsuk be a használati utasítást!