Dugattyús kompresszor nem csak ipari használatra

Ha sűrített levegőre van szükségünk, a dugattyús kompresszor egyszerű és kiváló megoldást biztosít. Gyakran felvetődik a kérdés, hogy dugattyús vagy csavarkompresszort válasszunk, hiszen a két szerkezeti kialakítás között jelentős eltérések mutatkoznak. Ez érvényes a felhasználási lehetőségekre és a jellemző tulajdonságokra is, ezért alapos mérlegelés lehet szükséges, melyik típust vigyük haza.

A két megoldás közötti legnagyobb különbség abban mutatkozik meg, hogy a dugattyús kompresszor használható akár olyan környezetben is, ahol nem áll rendelkezésünkre villamos hálózat. Emellett megfelelő alternatívát jelent olyan feladatok elvégzésében is, ahol olaj- és szennyeződésmentes működésre van szükség.

A csavarkompresszor legnagyobb előnye ezzel szemben a folyamatos használhatóság, nem kell leállítanunk a gépet „pihentetés” céljából. Ez utóbbi tulajdonság bizonyos esetekben komoly előnyt jelent, így alapjaiban meghatározhatja a döntést. Minden más esetben viszont szélesebb ismeret szükséges ahhoz, hogy a két típus közül megfelelően válasszunk. Ebben vannak segítségünkre a btkkft.hu szakemberei.

A szerkezeti és működésbeli különbségek jól meghatározhatók és könnyen megérthetők, így nem kell attól tartani, hogy „hobbiszintű” felhasználóként nem tudunk megalapozott döntést hozni. A legalapvetőbb különbség a sűrített levegő előállításának módjában mutatkozik meg.

A dugattyús kompresszor esetében a levegő sűrítésének folyamatát egy hagyományosnak mondható dugattyú végzi. Ha biztosítanunk kell a szennyeződésmentes környezetet, akkor választhatunk teflonos bevonattal készült dugattyúkat. Ilyen esetekben elkerüljük a rendkívül apró olajcseppek levegőbe kerülését, azonban azt is kell tudni, hogy a teflonos kompresszorok surlódása nagyobb hőt termel, mint az olajos megoldásoké.

A csavarkompresszorok esetében a sűrített levegő előállítását két egymással ellentétes irányban forgó és szemben elhelyezkedő csavar végzi; ennek köszönhető, hogy nem kell jelentősebb hőtermelődéstől tartanunk, így az ilyen kompresszorok gyakorlatilag szünet nélkül üzemeltethetők.

A dugattyús kompresszorok ma már nem tekinthetők luxuscikknek, hozzáférhető áron vásárolhatók meg. Ennek köszönhető, hogy egyre többen alkalmazzák a különböző kisebb otthoni feladatok elvégzésére is. Legyen szó különböző barkácsolási vagy kézműves munkáról, a dugattyús megoldás kényelmes megoldást biztosít, ha sűrített levegőre van szükségünk. Az otthoni célokra vásárolt gépek közül érdemes a legkisebb kapacitással rendelkezőt választanunk.

Noha a gépeket széleskörűen sokféle feladat ellátására használhatjuk, három lóerő szinte minden esetben elegendő az otthoni barkács feladatok elvégzésére. A tartály mérete esetében már érdemes hosszasabban mérlegelni; ne csak azt vegyük figyelembe, mire szeretnénk használni első alkalommal, hanem próbáljunk elgondolkodni azon is, lehet-e szükségünk nagyobb légtartályra a jövőben.

Azt is vegyük számba, hogy szükséges-e számunkra az olajmentes környezet biztosítása. Nem szabad elfelejteni, hogy az olajmentes megoldások terhelhetősége véges, ezért csak indokolt esetben döntsünk az ilyen berendezések mellett.

Ha egy olajmentes kompresszort kiugróan magas terhelésnek teszünk ki, az esetben melegedéssel kell számolnunk.
A szakemberek rendszerint arra hívják fel a figyelmünket, hogy megbízható gyártótól származó dugattyús kompresszort válasszunk. Ez a garanciája annak, hogy egy esetleges meghibásodás során megfelelő pótalkatrészhez jussunk, illetve megfelelő szervizt találjunk.