Előnyös szabás, kiváló anyag: erre figyeljünk az alkalmi plus size ruha kiválasztásánál

Májusban hivatalosan is megkezdődik az esküvői szezon, és egymást érik hétvégén a menyegzők. Emellett késő tavasztól szeptemberig rengeteg a szabadtéri parti, bál, amelyek közös jellemzője, hogy ki kell öltözni rájuk. Bármikor kaphatunk egy meghívást, és most, hogy megjelent az üzletekben és a webshopokban a friss kínálat, már kiválaszthatjuk idei alkalmi ruháinkat. Így nem az utolsó pillanatban kell kapkodni egy-egy fontosabb parti előtt a ‘nincs egy rongyom, amit felvegyek’ klasszikus sűrű idézgetésével.

Jó tudni, hogy az alkalmi és estélyi ruha két külön fogalom
 
Alkalmi ruhában egy nappali eseményen jelenhetünk még – például esküvőn -, ám ennek is igényesnek, decensnek kell lennie, nem lehet kihívó vagy közönséges.

Az estélyi ruha klasszikusan talpig ér. Régebben varratták ezeket tulajdonosaik, lehetőség szerint minden bálra újat. Ma is ez a dress code a komolyabb estélyeken, bálokon. Ezek az öltözékek ideálisan prémium anyagból is készülnek, de egyébként nem kell szélsőségesen konzervatívnak lenniük. Az utóbbi években a dekoltázst mutató darabok voltak divatosak, most az elöl zárt, hátat mutató stílus a legtrendibb.

Alkalmazkodjunk a dress code-hoz!

Ha meghívót kapunk, nézzük meg, milyen öltözéket várnak el az eseményen. A ‘legszigorúbb’ esti – hat óra utáni – rendezvényeken a ‘white tie’ viseletet írják elő, ez pedig nagyestélyit jelent, könyékig érő kesztyűvel.

A ‘black tie’ dress code kevésbé formális, a földig érő ruha helyett koktélruha is választható.
Sem túl-, sem alulöltözni nem szerencsés a különleges alkalmakat, ezért ha bizonytalanok vagyunk, érdeklődjünk a vendéglátónál.

Trükkök az alkalmi ruha kiválasztásához

Akkor is bátran kiragyoghatunk a tömegből egy jól megválasztott alkalmi ruhában, ha teltebbek vagyunk az átlagnál. Sokat segíthet egy jó szabású darab, a most rendkívül divatos alakformáló fehérneműk áldásos hatását pedig érdemes tesztelni magunkon. A sztárok is előszeretettel – és Kim Kardashian óta bevallottan – húzzák fel a karcsúsító, elasztikus darabokat egy-egy szűk alkalmi ruha alá. Súlyfeleslegünk közszemlére tétele semmilyen alkalom esetében nem szerencsés, ám ha szűk öltözéket választunk, ez ellen biztosíték egy alakformáló body.

A fémes ragyogású anyagok, amelyek a múlt szezonban jellemzőek voltak, kissé visszaszorultak, de az ezüstös, flitteres csillogás még mindig jelen van, például a rojtok, a kiegészítők terén. A tetőtől talpig ragyogó darabokat inkább kerüljük, ezek is erősíthetnek.

A plus size alkatúak nyugodtan emeljék ki előnyösebb oldalukat. Érdemes a dekoltázsra terelni a figyelmet, ha van mit megmutatni.
A ruhánk vagy elöl, vagy hátul legyen nyitottabb; elegánsabb eseményeken még inkább az örök ‘kevesebb több’ szabály érvényesül.

A vállat szabadon hagyó fazonok most nagyon divatosak, választhatunk ilyet akkor is, ha a karunkat eltakarnánk: egy szép, vállról leejtett kendővel feldobhatjuk az öltözékünket.
Ha rövidebb ruhát viselünk, szuper kiegészítő lehet egy magassarkú cipő, amivel magasabbnak és karcsúbbnak látszunk.

Ha szívesen mutatjuk meg az alakunkat, mi is hordhatunk testhezálló ruhát. Egyedül a puha, elasztikus, vastagabb anyagú ruhákat kerüljük, ezek még a legvékonyabbakat is felnagyítják optikailag.