“Tour de Vác” – Sportolva, versenyezve tanulni környezetvédelmet

27. alkalommal rendeztük meg a Föld Napja programsorozat általános iskolások kerékpáros versenyét, ami még mindig nem egy bringaverseny, hanem egy környezetvédelmi program, ahol az állomások közti távolságot (több mint 25 km-t) kerékpárral tesznek meg az általános iskolás versenyzők és tanáraik is.

A két napon keresztül szakadó eső (helyenként hó) kegyes volt hozzánk, mert a verseny napján hideg, de felhő nélküli napsütéses idővé változott. Ezt több iskola nem hitte el és nem is engedték el a diákjaikat versenyezni. (Mi lesz, ha ez csapda és mindjárt megint hóvihar lesz?)

Akik viszont eljöttek ismét páratlan élményben lehetett részük, és a kerékpárút mentén (8 állomáshelyen) egy kis környezetvédelemmel is meg kellett birkózniuk.

Az állomáshelyeket középiskolás diákok alakították ki, akik maguk is bejárták már ezt az útvonalat általános iskolás versenyzőkként.

Az idén két „idegenlégiós” csapat bizonyult a legjobbnak a versenyen, a verőcei és a sződi általános iskolák csapata. Őket a Petőfisek követték. Persze a többi csapat is jól szerepelt, hiszen az első és az utolsó között is csak néhány pont különbség volt.

A legkreatívabbnak a Karolina iskola diákjai bizonyultak, akik két különdíjat is összeszedtek. Őket a Földvárysok követték.
A győztesek díjait Forró Katalin múzeumigazgató adta át, aki évek óta házigazdája a programnak és remélhetőleg jövőre is így lesz.

És ha valaki hitetlenkedve megkérdezné, hogy mi volt a szerepe ennek a programnak, annak nem a sportolást, és nem is a versenyzést mondanám, hanem azt, hogy amit ma a gyerekek tanultak, azt az üzenetet hazaviszik és megosztják a családban. Ez a felnőttek leghatékonyabb környezeti nevelése.

A verseny további képeit a www.visevac.hu honlapon lehet megtekinteni.

A szervezők ezúton mondanak köszönetet azoknak a tanároknak, akik nem hitték el a tévé riogatásait és a gyerekeikkel eljöttek versenyezni.

Bíró György